piątek, kwiecień 26, 2024
niedziela, 30 sierpień 2020 16:10

Smaczna i zdrowa dieta bez glutenu

produkty bezglutenowe produkty bezglutenowe

Nasza codzienna dieta ma ogromny wpływ na kondycję organizmu, zarówno na nasze zdrowie, jak i na samopoczucie. Niestety, czasami zdarza się tak, że mamy problem z tolerancją niektórych produktów, co może wiązać się ze zmianą dotychczasowej diety. W takich sytuacjach zaczynamy szukać alternatyw i sięgamy np. po produkty bez glutenu.

 

Dieta bez glutenu może wydawać się skomplikowana, choć to tylko pozory. Obecnie bez problemu znajdziemy wiele produktów, które go nie zawierają i z których przygotujemy pyszne i zdrowe dania dla dużych i małych smakoszy. 

Jak jeść bez glutenu?

Dieta eliminacyjna wymusza wyłączenie z niej pewnych produktów spożywczych i zastąpienie ich tymi bez glutenu. Wbrew początkowym obawom wcale nie jest to uciążliwe - w sklepach znajdziemy cały bogaty asortyment dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Wystarczy, że zamiast tradycyjnego chleb sięgniemy po pieczywo, które nie zawiera mąki pszennej, żytniej, orkiszowej i jęczmiennej. Zbożowy makaron możemy zastąpić makaronem z roślin strączkowych, np. z grochu. Z powodzeniem możemy włączyć do diety różne gatunki ryżu, wiele kasz (w tym jaglaną, sorgo, komosę ryżową czy amarantus), a także ziemniaki, kukurydzę, maniok. Dieta wykluczająca gluten wcale nie musi być nudna i niesmaczna - wystarczy wybrać właściwe produkty i na nowo odkrywać smak tych całkowicie nowych lub dawno zapomnianych. 

Bez glutenu, bez wyrzeczeń

Dieta bez glutenu przeznaczona jest przede wszystkim dla osób z problemami zdrowotnymi. Jest ona wskazana w przypadku celiakii, alergii na gluten oraz chorób autoimmunologicznych. Nie oznacza to jednak, że musimy się maksymalnie ograniczać i za wszelką cenę rezygnować z ulubionych dań. Codzienne menu osób z nietolerancją glutenu również może być smaczne, kolorowe i w pełni zbilansowane. Trzeba je tylko odpowiednio zaplanować i podczas kolejnej wizyty w sklepie zrobić właściwe zakupy. Znając ofertę odpowiednich produktów dostępną na przykład w sklepach Kaufland - https://www.kaufland.pl/asortyment/K-free.html, możemy z nich zrobić ulubione posiłki, choć w nieco innej niż dotychczas wersji. Takie dania możemy zaserwować także pozostałym domownikom, żeby pokazać im alternatywę dla tradycyjnych dań. 

Proste menu bez glutenu

Gdy już wybierzemy odpowiednie produkty bez glutenu, przychodzi czas na kuchenne eksperymenty, podczas których możemy wyczarować mnóstwo oryginalnych smakołyków. Wykorzystując choćby bezglutenowe pieczywo możemy przygotować smaczne i zdrowe kanapki, tosty lub grzanki. Bezglutenowej mąki możemy użyć do przygotowania naleśników, placuszków lub ciast. A makaron z roślin strączkowych może być bazą do dań inspirowanych kuchnią włoską. W ten sposób możemy zaplanować ciekawe posiłki zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, którzy z przyjemnością poznają nowe smaki, a nieznane dotąd produkty włączą na stałe do swojej zmienionej na lepsze diety. 

Media

artykuły sponsorowane copywriting