czwartek, marzec 28, 2024
wtorek, 16 czerwiec 2020 13:02

Ryboflawina - czym jest i jakie ma znaczenie dla zdrowia dziecka

Ryboflawina Ryboflawina

Ryboflawina, czyli witamina B2, jest bardzo ważna w rozwoju dzieci. Wpływa nie tylko na poprawne widzenia, ale również utrzymanie prawidłowego metabolizmu żelaza czy funkcjonowanie układu nerwowego. A to tylko kilka przykładowych funkcji, jakie ma do spełnienia ta witamina w młodym organizmie.

Ryboflawina to rozpuszczalna w wodzie witamina z grupy B. Jest konieczna dla syntezy dwóch istotnych koenzymów: mononukleotydu flawiny (FMN) oraz dinukleotydu

flawinoadeninowego (FAD). Uczestniczą one w reakcjach związanych z przemianą metaboliczną węglowodanów, tłuszczy i białek. Biorą udział również w metabolizmie leków, przemianach niacyny, witaminy B6 oraz folianów. Tyle w teorii, zatem warto poznać teraz praktyczny wpływ ryboflawiny na zdrowie dziecka.

Najważniejsze funkcje ryboflawiny

  • Ryboflawina, czyli witamina B2, odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku. W siatkówce przekształca krótkie fale świetlne, które są niewidoczne dla oka, na dłuższe fale. Bierze też udział w procesie widzenia o zmierzchu. Jej niedobory mogą prowadzić nawet do światłowstrętu. 
  • Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego.
  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego organizmu.
  • Jest konieczna dla właściwych czynności błon śluzowych, śródbłonka naczyń krwionośnych oraz skóry. Jej niedobory mogą prowadzić do zmian w zewnętrznych częściach jamy ustnej, zmian zapalnych na skórze czy trądziku.

Pokarmowe źródła ryboflawiny

Podstawowym źródłem dostarczania dzieciom witaminy B2 są produkty spożywcze. Zdrowa, urozmaicona dieta to najlepszy sposób na przeciwdziałanie ewentualnym niedoborom. Ryboflawinę można znaleźć w m.in.:

  • produktach mięsnych oraz wędlinach wieprzowych i drobiowych, wątrobie, wołowinie,
  • mleku i jego przetworach (m.in. sery podpuszczkowe dojrzewające, tzw. żółte, sery twarogowe),
  • jajach,
  • kaszy jaglanej, kaszy, gryczanej,
  • produktach zbożowych,
  • pieczywie żytnim i pszennym,
  • warzywach, m.in. fasoli, brokułach, brukselce, szpinaku.

Optymalna dawka ryboflawiny u dzieci

Optymalna dzienna dawka ryboflawiny rekomendowana dzieciom wynosi:

  • 0,4 mg w przypadku niemowląt (0-12 miesięcy),
  • 0,6 mg dla dzieci w wieku 1-8 lat,
  • 1 mg dla dzieci w wieku 9-13 lat,
  • 1,2 mg dla dzieci w wieku 14-18 lat.

Dzieci w fazie intensywnego wzrostu wykazują szczególne zapotrzebowanie na ryboflawinę, dlatego nie może jej zabraknąć w ich codziennej diecie. Aby przeciwdziałać ewentualnym niedoborom, można stosować preparaty wielowitaminowe zawierające w swoim składzie witaminę B2. Jest to skuteczny sposób na ograniczenie ryzyka wystąpienia niedoborów.

Media