niedziela, kwiecień 14, 2024
poniedziałek, 20 marzec 2023 12:40

Pieprz cayenne - właściwości kulinarne

Pieprz cayenne Pieprz cayenne pixabay

Różnego rodzaju przyprawy znane są ludzkości od wielu setek lat. Dodawane do potraw podkreślają i urozmaicają ich smak.

Wiele z nich wpływa także korzystnie na trawienie, a także na samopoczucie. Do jednych z chętniej wybieranych przypraw należą te o pikantnym smaku. Przykładem może być tutaj m.in. pieprz cayenne. Czym właściwie jest ta przyprawa i do jakich dań warto ją stosować?

Czym jest pieprz cayenne?

Pieprz kajeński to przyprawa, która z prawdziwym pieprzem ma wspólną tylko nazwę. Jest ona bowiem pozyskiwana z ostrej odmiany papryki. Ma ona ciemnoczerwoną barwę, czasami nawet brunatną. Wyróżnia się intensywnym smakiem i zapachem. Bogaty aromat i wyrazisty smak sprawiają, że chętnie stosowana jest w różnego rodzaju kuchniach, nie tylko do dań wytrawnych. Wystarczy jej odrobina, aby podbić smak całej potrawy. Najbardziej opłacalne są większe opakowania w specjalnych torebkach strunowych, dzięki czemu przyprawa zachowuje dłużej świeżość. Tego typu opakowania znajdziesz m.in. na stronie https://biowski.pl/.

W jakich daniach można stosować pieprz cayenne? Jakie są jego właściwości?

Pieprz cayenne z uwagi na swój charakterystyczny smak często stosowany jest przy ostrych potrawach mięsnych takich jak gulasze. Jednak z powodzeniem można też wykorzystać tę przyprawę do zup, dań rybnych czy warzywnych. Podkreśli ona także smak sosów podawanych w towarzystwie makaronów czy kasz. Co ciekawe jej niewielkie ilości wykorzystywane są także do podkreślania smaku deserów, szczególnie tych, do których dodaje się czekoladę. Warto tutaj wspomnieć, że dodatek pieprzu cayenne do potraw pozwala na rozgrzanie organizmu. Odpowiedzialna za rozgrzewanie organizmu substancja, czyli kapsaicyna poprawia także metabolizm i wydzielanie soków trawiennych. Wpływa także na spalanie tłuszczu. Często wykorzystują osoby chcące utrzymać prawidłową wagę ciała i do swojej diety włączają dietetyczne potrawy, w których można wykorzystać właśnie tę przyprawę.