niedziela, 05 lipiec 2020 10:53

Piec do pizzy - poznaj 3 kryteria wyboru

Pizza to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw. Dzięki swojej prostocie i możliwości dowolnego doboru dodatków zdobyła popularność na całym świecie. Także w naszym kraju lokale nastawione na pieczenie pizzy cieszą się niesłabnącą popularnością.

Jeśli Ty także masz zamiar zająć się gastronomią i serwować w swoim lokalu tą włoską potrawę, dobierz odpowiedni piec do pizzy. Tylko dzięki wysokiej jakości tego elementu wyposażenia Twój lokal ma szansę cieszyć się popularnością i zyskać renomę. Z poniższego tekstu dowiesz się:

 

  • na jakie paliwo działa piec do pizzy,

  • jak duży powinien być piec na pizze,

  • piece do pizzy do użytku domowego.

Piec do pizzy

Piec do pizzy

Na jakie paliwo działa piec do pizzy?

Dobry piec do pizzy to najważniejszy element każdej pizzeri i jej serce. Jeśli ma dobrze przygotowywać pizzę, nie przypalać spodów i dopiekać dodatki, warto poświęcić sporo czasu i uwagi na jego wybór. Jedną z ważnych kwestii jest sposób zasilania pieca. Najczęściej w lokalach gastronomicznych stosowane są piece zasilane gazem. Cieszą się sporą popularnością, ponieważ łatwo można je rozgrzać i utrzymać temperaturę na właściwym poziomie. W większości obiektów nie ma też problemu z dostępnością do sieci gazowej, co także jest plusem pieców gazowych.

Sporą konkurencją dla tego rozwiązania są piece do pizzy opalane drewnem. Takie konstrukcje przypominają klasyczne włoskie pizzeria, w których powszechnie korzysta się z opalania drewnem. Pewne trudności może powodować utrzymanie temperatury pieca i na początku musisz się liczyć z kilkoma spalonymi potrawami. Jednak po opanowaniu tej sztuki, piece opalane drewnem potrafią nadać pizzy niepowtarzalnego aromatu. Z pewnością przyciągną rzesze klientów ciekawych nowego smaku.

Oddzielną grupę stanowią piece elektryczne, jednak te konstrukcje sporadycznie stosowane są w prawdziwych pizzeriach. Elektryczny piec na pizze to raczej rozwiązanie stosowane w domach prywatnych.

Piece do pizzy

Piece do pizzy

Jak duży powinien być piec na pizze?

Rozmiar ma znaczenie i nie chodzi tu tylko o rozmiar pizzy, który będziesz podawać. Wybór wielkości pieca na pizzę to kolejna kwestia, którą będziesz musiał rozwiązać. Duże piece taśmowe lub tunelowe pozwolą Ci przygotować jednocześnie nawet cztery pizze. Sprawdzi się to szczególnie w dużych pizzeriach, gdzie poza klientami na sali pizza będzie sprzedawana także na dowóz. W mniejszych pizzeriach lub miejscach, gdzie pizza jest tylko dodatkiem, wystarczy mniejsze urządzenie.

Wybierając piec do pizzy i dobierając jego rozmiar, uwzględnij także ilość stanowisk do przygotowywania pizzy. Jeśli zatrudniasz tylko jedną osobę do przyrządzania  pizzy i dysponujesz jednym stanowiskiem, piec na dwie pizze w zupełności wystarczy. W przypadku kilku pizzermanów zadbaj o większy piec lub ustaw dwa.

Piec na pizze

Piec na pizze

Piece do pizzy do użytku domowego?

Popularność włoskich potraw nie spada i także w naszym kraju mieszka coraz więcej miłośników dań z tego regionu. W związku z tym na rynku można spotkać piece do pizzy przeznaczone do użytku domowego. Takie konstrukcje zazwyczaj przeznaczone są do przygotowania jednej lub maksymalnie dwóch pizzy jednocześnie.  

W zależności od konstrukcji domowy piec do pizzy możesz ustawić w kuchni, jednak ogromną popularnością cieszą się piece ogrodowe. Furorę robią piece opalane drewnem, które stają się dekoracją altany w ogrodzie. Dzięki takiej konstrukcji możesz mieć swoją ulubioną potrawę zawsze w zasięgu ręki. Jest to też okazja, żeby zaprosić znajomych lub bliskich. Piece ogrodowe będą cieszyły się popularnością również w restauracjach z obszernym ogródkiem.

 
Czytany 144 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.