Ograniczenie spożycia soli
Rezygnacja z mocno solonych posiłków i przekąsek może być sporym wyzwaniem dla kubków smakowych. Warto jednak ograniczyć spożycie soli, ponieważ jej nadmiar jest bardzo niezdrowy dla organizmu. Wynika to najczęściej z nieprawidłowych proporcji między sodem, a potasem. W większości przypadków ten pierwszy pierwiastek dostarczany jest w nadmiarze, a drugi w ilościach niedostatecznych. Nadmiar soli prowadzi do nadciśnienia tętniczego krwi, dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego oraz schorzeń układu trawiennego, a także niezwykle uprzykrzającej życie retencji wody w organizmie. Z soli nie trzeba oczywiście rezygnować całkowicie, jednak warto w miarę możliwości zastępować ją ziołami i przyprawami.
Zdrowe odżywianie
Rezygnacja z rafinowanego cukru
Z rafinowanego cukru warto zrezygnować całkowicie. Jeżeli nie jest to możliwe, należy ograniczyć jego spożycie do absolutnego minimum. Do podobnych praktyk warto też zachęcać najbliższe osoby, ponieważ to właśnie cukier jest przyczyną wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. Dotyczy to zwłaszcza dzieci, które już od małego uzależniają się od słodkości. Spożywanie produktów zawierających rafinowany cukier uznawane jest za główny powód nadwagi i otyłości, a także cukrzycy. Ze słodkiego smaku nie trzeba jednak rezygnować. Istnieje wiele zamienników cukru, które wykazują neutralny lub wręcz pozytywny wpływ na organizm - dotyczy to np. stewii, ksylitolu i erytrytolu.
Zwiększenie ilości warzyw
Wiele osób nie przepada za warzywami, jednak warto się od nich przekonać. Najlepiej spożywać jak największą ich ilość, ponieważ są niezwykle odżywcze oraz jednocześnie niskokaloryczne. W warzywach znaleźć można nie tylko witaminy i minerały, ale również chroniące przed działaniem wolnych rodników antyoksydanty. Do diety warto włączać stopniowo coraz większą liczbę różnorodnych odmian, które różnią się zawartością składników odżywczych. Na szczególną uwagę zasługują ciemnozielone warzywa liściaste, zwane również krzyżowymi - np. szpinak, jarmuż, botwinka czy rukola.
Unikanie smażenia
Na jakość spożywanego pokarmu wpływa nie tylko jego wartość odżywcza, ale również sposób przygotowania. Najpopularniejszym sposobem obróbki termicznej żywności jest smażenie na oleju, jednak nie należy ono do najzdrowszych. W wyniku oddziaływania wysokiej temperatury, tłuszcze ulegają utlenieniu. Proces ten prowadzi do powstawania wielu toksycznych i szkodliwych związków, które obniżają wartość żywieniową produktów i mogą działać rakotwórczo. Z patelni warto więc zrezygnować, a zamiast niej skorzystać z piekarnika. W porównaniu ze smażonymi, posiłki pieczone są dużo zdrowsze. W miarę możliwości warto też gotować żywność na parze, ponieważ taka forma obróbki żywności powoduje najmniej strat wartości odżywczych.
Czytanie etykiet
Nawykiem wartym nabycia jest uważne czytanie etykiety przed zakupem produktu. Warto dokładnie zaznajomić się nie tylko z wartością odżywczą, ale również składem spożywanej żywności. Duże znaczenie ma umiejętność interpretacji informacji, które zawarte są na opakowaniu. Niektóre hasła reklamowe bywają bardzo zwodnicze, np. określanie produktu jako "naturalny". Szczególną uwagę należy zwrócić na etykiety żywności mocno przetworzonej, np. słodyczy, gotowych sosów czy dań mrożonych. Podczas zakupów lepiej całkowicie unikać produktów, które zawierają w swoim składzie konserwanty, sztuczne barwniki, utrwalacze, polepszacze smaku oraz inne podejrzane składniki. Więcej praktycznych porad żywieniowych znaleźć można na stronie: https://polski-blog-medyczny.pl/, która w całości poświęcona jest ogólnej profilaktyce prozdrowotnej.