W jaki sposób się go otrzymuje?
Z twardego miąższu orzecha palmy kokosowej w procesie tłoczenia mechanicznego. W sklepach dostępne są dwa rodzaje: rafinowany i nierafinowany. Ten pierwszy dodatkowo poddawany jest procesom rafinacji. W rezultacie pozbawia się go delikatnego kokosowego smaku i aromatu. Używany w kuchni do smażenia lub do wypieków nie zmieni smaku potrawy. Natomiast olej kokosowy nierafinowany zachowuje w pełni smak kokosa. Sklep internetowy Słodkie Zdrowie posiada je w ofercie w różnych wariantach objętościowych.
Dlaczego warto w niego zainwestować?
Z uwagi na wysoką temperaturę dymienia okazuje się być doskonałą alternatywą w kuchni dla innych tłuszczy, które wytwarzają szkodliwe związki przy smażeniu. Możesz go również użyć do wypieków zdrowszej wersji ciast i ciasteczek oraz do koktajli. W ten sposób wzbogacisz je w liczne witaminy z grupy B, kwas askorbinowy, witaminę E, magnez, cynk i wiele innych niezbędnych do dobrego funkcjonowania składników. Ponadto, szczególnie ważną rolę odgrywa w diecie osób eliminujących ze swojej diety produkty odzwierzęce.
Pomaga w dbaniu o formę
Być może zastanawiasz się jak olej kokosowy może być twoim sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę? Jest to możliwe dzięki temu, że zawiera MCT, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Są one trawione i metabolizowane w zupełnie inny sposób niż pozostałe tłuszcze. Nasz organizm wykorzystuje je do produkcji energii, co natomiast stymuluje i przyspiesza metabolizm. Zwiększone tempo przemiany materii pomaga w zgubieniu zbędnych kilogramów. Ponadto, ze względu na działanie nawilżające, ma szerokie zastosowanie w kosmetologii.
Dlatego nie zwlekaj, odwiedź stronę: https://slodkie-zdrowie.pl/pl/13-olej-kokosowy i wybierz olej kokosowy idealny dla ciebie!