wtorek, marzec 19, 2024
wtorek, 21 czerwiec 2022 20:06

Kolagen rybi czy wołowy?

suplementy kolagenu suplementy kolagenu pixabay

Kolagen to białko strukturalne, które powszechnie występuje w organizmie. Stanowi on około 1/3 wszystkich białek w organizmie człowieka. Ze względu na to, że jego ilość w organizmie wraz z wiekiem ulega spadkowi, warto wprowadzić suplementację kolagenem.

Suplementacja kolagenem

Stosowanie kolagenu pozytywnie wpływa na wygląd skóry, nadając jej odpowiednią sprężystość i elastyczność, a także na wygląd włosów i paznokci, redukuje rozstępy czy cellulit oraz sprzyja regeneracji chrząstek stawowych.Kolagen jest obecny w tkankach zwierząt, takich jak skóra, kości, chrząstki, ścięgna czy naczynia krwionośne.

Na rynku dostępne są różne rodzaje suplementów kolagenu. Do tych rodzajów należy między innymi kolagen rybi oraz kolagen wołowy. Kolagen wołowy jest pozyskiwany z kości, ścięgien lub skór krów. Najczęściej jednak spotykamy się z kolagenem rybim, pochodzący z różnych gatunków ryb np. dorsza i w różnych formach takich jak tabletki, proszek czy płyn. Kolagen rybi można pozyskiwać z różnych części ryb, takich jak skóry, łuski czy ości. Skóra ryb zawiera kolagen typu I o wysokim stopniu czystości, który najbardziej powszechnie występuje w organizmie. Jest on obecny w ścięgnach i tkance łącznej kości, w tkance tworzącej blizny i skórze oraz tkance podskórnej.

Kolagen rybi i wołowy - różnice

Pomiędzy białkami kolagenowymi różnych gatunków zwierząt występują niewielkie różnice, jednak w znacznym stopniu wpływają na ich właściwości. Kolagen wołowy jest bardziej usieciowany i charakteryzuje się wyższą temperaturą denaturacji. Co więcej w czasie starzenia się ssaków dochodzi do zwiększania stabilności włókien kolagenowych. W związku z tym zwiększa się gęstość kolagenu i jego wytrzymałość, jednak zmniejsza się jego rozpuszczalność. Kolagen pochodzący ze skór ryb jest znacznie mniej usieciowany niż kolagen pochodzący ze skór wołowych, w związku z czym charakteryzuje się lepszą rozpuszczalnością. Ze względu na takie właściwości kolagenu rybiego można go uzyskiwać za pomocą delikatnej metody, która nie uszkadza kolagenu i umożliwia zachowanie struktury potrójnej helisy. Do produkcji kolagenu wołowego natomiast trzeba wykorzystywać agresywne metody, które prowadzą do degradacji białka.

Kolagen rybi w proszku

Wybierając kolagen najlepiej zdecydować się na kolagen rybi ze względu jego lepsze działanie, związane między innymi z jego budową i sposobem pozyskiwania. Jeżeli chodzi o formę kolagenu, warto wybierać kolagen w proszku, ponieważ nie zawiera on dodatkowych substancji potrzebnych do stworzenia kapsułki.

Piśmiennictwo:

    1. Hashim i wsp. (2015). Collagen in food and beverage industries

    2. Gauza i wsp. (2010). Właściwości preparatów kolagenowych ze skór ryb pozyskiwanych metodą kwaśnej hydratacji.

    3. Jafari i wsp. (2020). Fish Collagen: Extraction, Characterization, and Applications for Biomaterials Engineerin

    4. Nowicka-Zuchowska i Zuchowski. (2019). Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru.