środa, maj 29, 2024
poniedziałek, 29 kwiecień 2024 19:03

Kawa bezkofeinowa - jakie ma walory i co warto o niej wiedzieć?

kawa bezkofeinowa Columbia Cauca Decaf kawa bezkofeinowa Columbia Cauca Decaf pixabay

Kawa bezkofeinowa budzi duże zainteresowanie osób, które szukają alternatywy dla tradycyjnej kawy, gdyż z różnych przyczyn chcą lub muszą unikać spożywania kofeiny. Przyjrzymy się dziś bliżej, jak jest produkowana, jakie ma walory i jakie korzyści może przynieść jej spożywanie.

 

Czym jest kawa bezkofeinowa?

Kawa bezkofeinowa to kawa, z której usunięto większość kofeiny – substancji obecnej naturalnie w kawowych ziarnach. Kofeina jest naturalnie występującym alkaloidem spotykanym w kilkudziesięciu gatunkach roślin. Znajduję się m.in w ziarnach kawy, w liściach herbaty, ziarnach kakaowych oraz orzechach koli. Jest to substancja psychoaktywna i najczęściej używany na świecie środek pobudzający. Zgodnie z międzynarodowymi standardami kawa bezkofeinowa musi mieć usunięte co najmniej 97% pierwotnej zawartości kofeiny. Warto więc zaznaczyć, że w kawie bezkofeinowej mogą występować śladowe ilości kofeiny.

Jakie są metody usuwania kofeiny? 

Proces dekofeinizacji można przeprowadzić na kilka sposobów. Do najbardziej popularnych zaliczamy:

  • metodę chemiczną

W tym przypadku stosuje się organiczne rozpuszczalniki, takie jak aceton lub chlorek metylenu, aby wyciągnąć kofeinę z ziaren. Mimo obaw dotyczących bezpieczeństwa tych substancji, w praktyce są one w takim stopniu usuwane przed paleniem ziaren, że nie stanowią żadnego zagrożenia.

  • metodę wodną

Ziarna kawy są moczone w gorącej wodzie, aby rozpuścić kofeinę. Następnie woda jest przepuszczana przez filtr węglowy albo karbonatowy, który wiąże kofeinę. Ziarna są ponownie moczone w tej samej wodzie, co pozwala im odzyskać większość straconych składników aromatycznych.

  • metodę z zastosowaniem dwutlenku węgla

W tej metodzie ziarna są wystawione na działanie skompresowanego CO2, który działa jak rozpuszczalnik, wyciągając z nich kofeinę, ale pozostawiając kluczowe komponenty smakowe smakowych.

Czy warto pić kawę bezkofeinową?

Kawa bezkofeinowa jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie powinny w ogóle spożywać kofeiny lub potrzebują ją ograniczyć jej podaż w diecie. To przede wszystkim osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, arytmię serca, chorobę refluksową, schorzenia układu pokarmowego oraz kobiety w ciąży. Warto również mieć na uwadze, że kofeina wchodzi w interakcję z różnymi lekami, zmieniając ich skuteczność lub zwiększając ryzyko skutków ubocznych. Lepiej nie spożywać jej w godzinach wieczornych, szczególnie jeśli ma się problemy z bezsennością.

Czy kawa bezkofeinowa dobrze smakuje?

Dzięki doskonaleniu metod dekofeinizacji smak kawy bezkofeinowej jest bardzo podobna do kawy tradycyjnej. Zachowuje głębię i bogactwo aromatu, co sprawia, że coraz częściej zdobywa uznanie nawet wśród koneserów. Często ma łagodniejszy smak w porównaniu do swojego kofeinowego odpowiednika. Jest też zazwyczaj mniej oleista i uboższa w posmak goryczki.

Kawa bezkofeinowa pozwala na cieszenie się ulubionym napojem bez negatywnych skutków spożywania kofeiny. Dzięki nowoczesnym metodom dekofeinizacji zachowuje większość cech smakowych swojego pierwowzoru, co czyni ją atrakcyjną opcją dla szerokiego grona konsumentów. Rozpoczynając przygodę z tym rodzajem kawy, warto postawić na produkt wysokiej jakości, na przykład na kawę bezkofeinową od Story Coffee.