czwartek, kwiecień 25, 2024
wtorek, 21 lipiec 2020 17:17

Jaką rolę pełni w organizmie witamina B12?

witamina B12 witamina B12

Zawarta głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego witamina B12 odpowiada nie tylko za nasze zdrowie fizyczne, ale także psychiczne. Jej niedobór może negatywnie wpłynąć na wiele procesów niezbędnych dla zachowania dobrej kondycji organizmu. Za co odpowiada ta substancja i gdzie można ją znaleźć? Czym skutkuje niedobór?

Witamina B12 – jaka jest jej rola w organizmie?

Witamina B12 (kobalamina) jest rozpuszczalna w wodzie i zalicza się ją do prekursorów koenzymów, dzięki czemu ma wpływ na szereg procesów odbywających się w organizmie człowieka.

  • Reguluje produkcję czerwonych ciałek krwi, czyli erytrocytów.
  • Ma wpływ na prawidłowe działanie układu nerwowego. Dzięki niej łatwiej zachować równowagę psychiczną, koncentrację, dobry nastrój.
  • Jest ważnym koenzymem, który uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów.
  • Prowadzi do syntezy kwasów nukleinowych (m.in. w komórkach szpiku kostnego).
  • Ma pozytywny wpływ na apetyt.
  • Chroni układ kostny.
  • Zmniejsza poziom lipidów we krwi.
  • Przeciwdziała anemii.

Prawidłowy poziom witaminy B12 działa więc pozytywnie nie tylko na zdrowie fizyczne, ale także na psychikę, łagodząc skutki stresu i poprawiając samopoczucie.

Źródła witaminy B12

Najlepsze źródło witaminy B12 stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy ją w:

  • mięsie i wędlinach,
  • podrobach (w nerkach i wątrobie nawet 20 µg/100 g),
  • serach,
  • rybach (najwięcej w szczupaku, śledziach, pstrągu),
  • jajach,
  • mleku i jego przetworach,
  • drożdżach.

Kobalamina praktycznie nie występuje w produktach roślinnych – wyjątek stanowią potrawy sfermentowane, np. z soi. Osoby, które zrezygnowały z produktów odzwierzęcych w diecie, powinny włączyć do niej, oprócz drożdży, m.in. japońską pastę miso.

Przyczyny i skutki niedoboru witaminy B12

Powodem niedoboru witaminy B12 w organizmie jest często dieta uboga w jej źródła, a więc np. wykluczająca produkty pochodzenia zwierzęcego dieta wegańska. Inną przyczyną mogą być zaburzenia wchłaniania, które pojawiają się często u osób starszych, zażywających niektóre leki lub po operacjach przewodu pokarmowego. W takich przypadkach należy wprowadzić do diety odpowiednią suplementację, która dostarczy niezbędnego składnika i zapobiegnie powstawaniu chorób związanych z jego niedoborem.

Człowiek dorosły powinien przyjmować 2,4 μg witaminy B12 na dobę. Jednym ze skutków jej niedoborów w diecie jest ryzyko wystąpienia niedokrwistości, czyli anemii, ponieważ substancja ta ma kluczowe znaczenie w produkcji czerwonych krwinek. Innym objawem zbyt małej ilości kobalaminy jest łamliwość kości spowodowana ich niską gęstością. Istnieje także ryzyko udaru mózgu i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Mogą pojawiać się także problemy neurologiczne takie jak utrata pamięci, zmiany nastroju, skurcze mięśni, depresja, zaburzenia wzroku i słuchu. Apatia, wycofanie, problemy ze snem, a nawet halucynacje i anoreksja również są objawami zbyt małej podaży witaminy B12.

Kobalamina jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, ponieważ jej niedobór może prowadzić do wad cewy nerwowej u płodu lub do przedwczesnego porodu. Badania wykazały, że w późniejszym wieku dzieci matek z niedoborem mogą mieć problemy rozwojowe.

 

Media

artykuły sponsorowane copywriting