środa, maj 29, 2024
wtorek, 24 maj 2022 20:10

Jak wygląda proces palenia ziaren kawy?

Slow Coffee Slow Coffee pixabay

Kawa jest jednym z najchętniej wybieranych napojów na całym świecie.

Występuje w wielu odmianach i stopniach wypalenia. I to właśnie stopień wypalenia kawy ma duże znaczenie dla jej ostatecznego smaku i aromatu. Dlatego też warto szukać kaw, które pochodzą nie tylko ze sprawdzonych upraw, ale i palarni. Co dokładnie daje wypalenie ziaren kawy i gdzie warto szukać dobrze przygotowanych ziaren?

Co powoduje palenie ziaren kawy?

Palenie ziaren kawy jest procesem, który powoduje zmianę jej walorów smakowych i aromatu. Odpowiednio przeprowadzone jest jednym z kluczowych elementów przygotowania ziaren do dalszej sprzedaży. W czasie wypalania ziaren dochodzi też do wielu zmian w samym wyglądzie kawy. Zmienia się jej kolor. Początkowo zielone ziarna stają się brązowe, a nawet czarne, w zależności od stopnia wypalenia. Dodatkowo ziarno zwiększa swoją objętość. Zachodzi też wiele zmian w smaku, jaki pojawia się w zaparzonej kawie. Początkowo słodycz i kwasowość ziaren wzrastają, aby potem zmaleć. Trzeba jednak pamiętać tutaj o tym, że im dłużej kawa będzie palona, tym więcej goryczy może pojawić się w jej smaku. Co może zdziwić i zaciekawić wiele osób, ziarna kawy podczas palenia mogą strzelać, podobnie do innych ziaren prażonych np. kukurydzy czy pestek dyni.

Jak przebiega proces palenia kawy?

Do palenia używa się ziaren zielonych. Najlepiej, aby pochodziły one od sprawdzonych plantatorów, co będzie gwarantowało ich jakość. Odpowiednio dobrane ziarna trafiają do pieca, który zazwyczaj ma pojemność od 5 do 120 kg (w przypadku palarni rzemieślniczych). W pierwszej kolejności wypalana jest partia próbna, a następnie główne ziarna. Palenie partii próbnej pozwala na idealne dobranie parametrów tego procesu. Dzięki czemu można uzyskać najlepszy stopień wypalenia dla danego ziarna. Wpływ na jakość palenia mają takie parametry jak: temperatura, przepływ powietrza, czas palenia, a także obroty bębna.

Gdzie szukać dobrze wypalonej kawy?

Kawy, które dostępne są w sklepach, szczególnie w dużych sieciówkach, często pochodzą z przemysłowych palarni, gdzie nie przykłada się tak dużej uwagi do dokładnego procesu palenia ziaren. Dlatego też wśród miłośników kawy można zauważyć trend kupowania ziaren palonych w rzemieślniczych palarniach, takich jak np. Slow Coffee. Proces palenia odbywa się tam powoli, dokładnie dobierane są wszelkie parametry, tak aby wydobyć z ziaren to, co w nich najlepsze. Palarnie tego typu często też współpracują z godnymi zaufania plantatorami i importerami, co powoduje, że do klienta trafia towar najwyższej jakości z pewnego źródła.