Część artykułów spożywczych, jakie na co dzień spożywamy, może jednak negatywnie wpływać na nasze zdrowie, samopoczucie, a także kondycję. Zła dieta obniża naszą sprawność psychofizyczną, zmniejsza motywację i często powoduje również inne problemy. Jak zatem osiągnąć zdrowie i witalność poprzez jedzenie?
Z czego mogą wynikać zmęczenie, brak energii i stres?
Jeżeli brak nam energii przy wykonywaniu najmniejszych czynności, nieustannie odczuwamy zmęczenie i chodzimy „jak struci”, to może być to oznaka, że nasz organizm nie dostaje wystarczającej ilości dobrych składników odżywczych. Dieta wpływa na witalność, dodaje energii i poprawia koncentrację, aczkolwiek warto wiedzieć, co powinno się na nią składać.
Diety są najróżniejsze – jedne są w stanie zdziałać cuda i wyleczyć nas z najcięższych dolegliwości, inne zaś mogą tylko pogorszyć nasz stan. Niekorzystny wpływ na nasz organizm mają jednakowo diety niskokaloryczne i wysokokaloryczne. Dieta powinna być zbilansowana, a posiłki spożywane o równych godzinach. No, a jakich produktów nie powinno się spożywać?
Jak mówi pewne przysłowie „wszystko jest dla ludzi”, niemniej jednak warto pamiętać również o innym, równie istotnym przekazie, który mówi, że „co za dużo, to nie zdrowo”. W związku z tym, aby czuć się dobrze, warto unikać:
-
alkoholi,
-
kofeiny,
-
słonych i słodkich przekąsek typu chipsy, cukierki, batony, lizaki, słodkie i słone orzeszki,
-
białego pieczywa,
-
słodzików i innych niezdrowych substancji,
-
fast foodów,
-
słodkich soków i napojów.
Jakich zatem produktów warto używać, aby dieta była bogata w wartościowe substancje odżywcze?
Co jeść, aby mieć energię i siłę do działania?
Jednymi z najbardziej wartościowych produktów, po jakie możemy sięgnąć, aby wzbogacić swoją dietę o wartościowe składniki odżywcze, są ryby morskie. Niektóre gatunki ryb, takie jak, np. okoń morski, zawierają mnóstwo pożytecznych witamin i minerałów, których nie znajdziemy w produktach wysoko przetworzonych.
Ryby (takie jak wspomniany już wcześniej okoń morski) są bogate w duże ilości białka, które jest niezwykle wartościowym dodatkiem do codziennej diety. Morskie ryby to również bogate i niemal jedyne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (zaraz obok owoców morza). Kwasy Omega-3 przyczyniają się hamowania rozwoju wielu chorób, poprawiają również nastrój oraz korzystnie wpływają na pracę naszych narządów wewnętrznych. Są również obowiązkowym składnikiem diety kobiet w ciąży i małych dzieci.
Wartościowa dla siły, zdrowia i witalności będzie również dieta bogata w warzywa i owoce. Warzywa w połączeniu z morskimi rybami, owocami morza lub chudym mięsem, będzie swego rodzaju „naturalną bombą witaminową”, która korzystnie wpłynie nie tylko na sam organizm, ale jest gwarancją dobrego samopoczucia. Warzywa i owoce są bowiem doskonałym źródłem prowitaminy A, witaminy C, potasu, błonnika, a także kwasu foliowego. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do utrzymania prawidłowego ciśnienia we krwi.
Reasumując, zdrowie i witalność da się osiągnąć poprzez jedzenie. Wystarczy tylko wyeliminować te produkty, które mogłyby mieć negatywny wpływ na organizm, wzbogacić dietę o ryby – najlepiej morskie – oraz inne wartościowe produkty, a także, w miarę możliwości, zażywać więcej ruchu. Dieta w wielu przypadkach potrafi zdziałać cuda, powinna być jednak jak najbardziej zbilansowana.