czwartek, 09 lipiec 2020 18:30

Insulinooporność – jaka dieta będzie najlepsza?

Insulinooporność – dieta pudełkowa Insulinooporność – dieta pudełkowa

Zmagasz się z sennością po posiłkach, wzmożonym apetytem czy problemami ze zrzuceniem wagi? To znak, że być może cierpisz na insulinooporność. W tym zaburzeniu to dieta ma największe znaczenie – odpowiednio skomponowane posiłki pomagają w ograniczeniu skoków cukru we krwi, poprawiając tym samym Twoje samopoczucie i komfort życia.

Czym jest insulinooporność?

Czym jest insulinooporność i dlaczego dieta jest tak ważna? To zaburzenie metaboliczne, które prowadzić nawet do cukrzycy typu 2! Główną rolę odgrywa tu insulina produkowana przez trzustkę. U osób, które zmagają się z insulinoopornością, występuje obniżona wrażliwość organizmu na działanie tego hormonu. Dodatkowo pojawiają się nie tylko zaburzenia gospodarki węglowodanowej, ale także otyłość typu androidalnego czy nadciśnienie tętnicze.

Insulinooporność – podstawy zdrowej diety

Podobnie jak w wielu chorobach i zaburzeniach, tak i w przypadku insulinooporności dieta ma ogromne znaczenie. Osoby, które się z nią zmagają, powinny wyeliminować z codziennego menu produkty o wysokim indeksie glikemicznym oraz ograniczyć te o średnim IG. To wszystko po to, aby zapobiegać skokom glukozy, uczuciu zmęczenia po posiłkach i podjadaniu między daniami. Przygotowaliśmy dla Ciebie listę kilku najważniejszych zasad, które powinny stosować osoby z insulinoopornością. Codzienna dieta powinna:

  • zawierać dużo błonnika pokarmowego,
  • obfitować w kwasy tłuszczowe omega 3, które znajdziesz w tłustych rybach. Pamiętaj, aby ich nie smażyć, ponieważ podczas obróbki termicznej na patelni składniki odżywcze tracą swoje cenne właściwości,
  • składać się z mniejszych, spożywanych mniej więcej co 3 godziny posiłków.

Oczywiście, podstawą diety u osób z insulinoopornością są produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie warzywa jak bakłażan, cukinia, czosnek czy kalafior oraz niektóre owoce. Niski IG mają między innymi czereśnie, agrest, grejpfruty, jabłka, maliny, mandarynki czy czarna porzeczka. Na talerzu nie może zabraknąć również pełnoziarnistych produktów zbożowych, kasz, orzechów, nabiału oraz mięsa, ryb i jajek.

Insulinooporność – dieta pudełkowa z dowozem do domu

Zmagasz się z insulinoopornością i szukasz diety, dzięki której zadbasz o swoje zdrowie? Dobrym pomysłem jest zamówienie cateringu dietetycznego opracowywanego przez doświadczonych dietetyków. Dzięki temu masz pewność, że każdy posiłek jest wolny od produktów z wysokim indeksem glikemicznym, a także nie musisz się martwić o wahania poziomu cukru. Plan żywieniowy dla osób z insulinoopornością zamówisz na przykład tutaj. Dieta o niskim IG nie zawiera węglowodanów prostych, nasyconych kwasów tłuszczowych, cukrów czy artykułów spożywczych o wysokim stopniu przetworzenia. A do tego jest niezwykle smaczna i przygotowywana z najlepszych jakościowo składników!

Czytany 185 razy

Media

artykuły sponsorowane copywriting

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.