piątek, lipiec 12, 2024
poniedziałek, 01 lipiec 2024 11:24

Fakty i mity na temat jedzenia sushi

sushi sushi pixabay

Sushi to jedna z najpopularniejszych japońskich potraw. Mimo iż wydaje się, że o jedzeniu sushi wiemy już wszystko, wciąż pozostają pewne niejasności. Czy składniki w sushi są surowe? Czy danie powinno się spożywać pałeczkami? Czy można jeść sushi bez ryżu? Sprawdź fakty i mity na temat jedzenia sushi.

Czy w sushi wszystko jest surowe?

Mit. Sushi to znacznie więcej niż surowa ryba. Wśród niektórych ludzi panuje mylne przekonanie, że w potrawie znajduje się jedynie ten składnik. Tymczasem sushi to pełnoporcjowe danie złożone z zaprawionego octem ryżu, który podaje się z surową rybą, warzywami, ale też mięsem lub owocami morza. Sushi dzieli się na wiele rodzajów, więc każdy może znaleźć swoją ulubioną odmianę tej japońskiej potrawy.

Nie wszystko w sushi jest surowe. Składniki w daniu mogą być również marynowane, gotowane lub wędzone. Mimo że surowa ryba rzeczywiście wykorzystywana jest najczęściej, jedzenie sushi można urozmaicać dodatkami. Łosoś w potrawie najczęściej jest wędzony, krewetki i ośmiornica gotowane, a węgorz upieczony z sosem teriyaki. Bez problemu znaleźć można też wegetariańskie opcje dla fanów sushi.

Sushi jest zdrowe, a wasabi w restauracjach to… imitacja?

Fakt, o ile wybierzesz odpowiedni rodzaj. Sushi uznawane jest za stosunkowo zdrową potrawę, choć niektóre rodzaje są dość tłuste i kaloryczne. Wszystko zależy od użytych składników. Jeśli w daniu są chude ryby, warzywa i minimalna ilość dodatków, będzie to najzdrowszy wybór. Trzeba jednak podkreślić, że niektóre rodzaje sushi nie są zbyt zdrowe, a już na pewno nie dietetyczne. Zaliczyć można do nich tzw. tempura rolls albo sushi z dużą ilością serka śmietankowego, majonezu lub innych sosów. Wybieraj więc świadomie i pamiętaj, że kluczem do zdrowej diety jest umiar.

Faktem jest również, że w większości restauracji do sushi używa się imitacji wasabi. Prawdziwe wasabi jest bowiem trudne do znalezienia – nawet w Japonii. Właśnie dlatego w restauracjach spotkać można głównie produkty zbliżone do wasabi, które składają się m.in. z musztardy i chrzanu. Restauracje wytwarzają przyprawę, która doskonale przypomina wasabi. Robią ją z rzodkiewki, gorczycy i zielonego barwnika lub sproszkowanego szpinaku. Prawdziwe wasabi ma znacznie subtelniejszy smak i mniej intensywną ostrość.

Warto dodać, że w japońskiej kulturze kulinarnej mieszanie wasabi z sosem sojowym uznawane jest za… faux pas. Jeśli chcesz dodać wasabi do sushi, zanim zanurzysz sushi w sosie sojowym, nałóż go na kawałek potrawy.

Sushi trzeba jeść pałeczkami, a ryż jest tylko dodatkiem?

Mit! Sushi można jeść zarówno pałeczkami, jak i rękoma. W Japonii nie ma problemu z jedzeniem bez użycia pałeczek – zwłaszcza temaki lub nigiri. Pałeczki najczęściej wykorzystywane są do jedzenia sashimi, a więc surowej ryby bez ryżu. Używa się ich również do spożywania delikatniejszych kawałków sushi. Aby uniknąć rozpadnięcia się potrawy, warto zanurzać w sosie ryż, a nie samą rybę.

Niektórzy mylnie uważają, że ryż jest tylko dodatkiem do sushi. To równie ważny składnik, jak ryba! Do sushi najlepiej pasuje krótkoziarnisty ryż, który ma okrągłe ziarna i szybko wchłania wodę. Taki ryż jest bardzo kleisty i można uformować z niego różne kształty. Dzięki kleistemu ryżowi potrawa nie będzie się rozpadać. Najlepsze restauracje z sushi poświęcają mnóstwo uwagi na przygotowanie idealnego ryżu.

Sushi nie musi być drogie i wcale… nie pochodzi z Japonii!

Fakt. Jedzenie sushi kojarzy się z ekskluzywnymi restauracjami, gdzie serwuje się wysokiej jakości, rzadkie rodzaje sushi. Tymczasem spożywać można je nie tylko w wersji deluxe! Sushi dostępne jest w tańszych opcjach i bez problemu dostaniesz je np. w restauracji sieciowej. Popularne jest jedzenie w kaitenzushi, gdzie talerzyki z sushi kręcą się na taśmie. W sklepach można zaś dostać gotowe zestawy słynnej japońskiej potrawy. W zależności od ceny sushi może się różnić jakością składników.

Większość osób, słysząc o sushi, od razu myśli o Japonii. Tymczasem faktem jest, że danie to wcale nie pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni. Mimo że sushi jest nierozerwalnie związane z Japonią, korzenie potrawy sięgają starożytnych Chin. Pierwsze formy sushi znane jako narezushi powstały tam jako sposób konserwowania ryb przez fermentację z ryżem. W czasach starożytnych fermentowany ryż wyrzucano, a zjadano wyłącznie rybę. W Japonii chińskie danie ewoluowało i ryż stał się podstawą sushi.

Jak widzisz, sushi wcale nie jest oczywistą potrawą. Zrozumienie faktów i mitów pozwoli ci lepiej docenić japońską sztukę kulinarną oraz jedzenie sushi. Pamiętaj, że danie nie jest wyłącznie surową rybą, a starannie przygotowanym posiłkiem na bazie kleistego ryżu. Warto próbować różne rodzaje sushi, aby odkrywać nowe smaki i wybrać ulubioną odmianę słynnego dania. Jeśli chcesz spróbować nowego rodzaju sushi – wybierz najlepszą restaurację sushi w Warszawie – Sushi Zushi!