sobota, kwiecień 20, 2024
wtorek, 20 grudzień 2022 18:20

Dlaczego yerba mate nie pije się w szklance?

Matero Matero Zdjęcie dodane przez Palu Malerba: https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/herbata-trzymajacy-kultura-widok-4911155/

Yerba mate to tradycyjny napój pochodzący z Ameryki Łacińskiej. Jego dobroczynne właściwości sprawiają, że yerba staje się dziś jednym z najlepszych i najkorzystniejszych pod kątem zdrowia zamienników kawy. Dla wielu osób cały proces parzenia i pica yerby nadal stanowi enigmatyczną tajemnicę.

Dziś uchylimy Ci nieco rąbka tej tajemnicy i wyjaśnimy, dlaczego picie yerby w szklance to duże nieporozumienie. W czym zatem należy pić yerbę? Tylko i wyłącznie w matero, czyli tradycyjnej tykwie! Chcesz więcej szczegółów? Zatem czytaj dalej!

Matero, czyli tykwa na yerbę

Parzenie oraz picie yerba mate to pewien rytuał, który potrafi relaksować wszystkich miłośników tego paragwajskiego napoju. Warto jednakże zaznaczyć, że choć yerbę parzy się podobnie jak kawę czy herbatę (po prostu zalewając ją gorącą wodą), tak naczynie, w którym odbywa się cały proces parzenia, nie jest obojętne.

Matero, bo tak nazywa się tykwa do parzenia i picia yerby, to specjalne naczynie, które istnieje w tradycji picia yerby, od kiedy napój poznali jezuici, chrystianizujący tereny Ameryki Łacińskiej. Warto zaznaczyć, że sama nazwa „yerba mate” w dużej mierze nawiązuje właśnie do tego, że od samego początku pijało się ją w charakterystycznej tykwie. Dlaczego? Ponieważ nazwa „yerba mate” została prawdopodobnie wymyślona właśnie przez misjonarzy z połączenia łacińskiego słowa „herba”, czyli zioło, ziele, oraz kiczuańskiego słowa „Mati”, które dla rdzennych mieszkańców Paragwaju i jego okolic oznaczało… tykwę!

To właśnie dlatego matero jest dziś nieodłącznym elementem całego rytuału parzenia i picia yerba mate. Bez tego dosłownie nie można obejść się, kiedy chcesz zacząć swoją przygodę z sączeniem aromatycznej yerby!

Czym kierować się przy wyborze naczynka do yerby?

Matero, czyli naczynko do yerba mate może być wykonane z różnorakich materiałów. Najczęściej spotykane są gliniane lub ceramiczne tykwy, które wyróżniają się dobrym trzymaniem ciepła, a także dość dużą trwałością. Oczywiście dostępne są także tykwy wykonane w całości z metalu lub drewna, jednakże wyróżniają się one zdecydowanie wyższą ceną, niż ich ceramiczne odpowiedniki.

Warto zaznaczyć, że dla początkujących amatorów paragwajskiego napoju najlepszym wyborem jest właśnie ceramiczna tykwa, ze względu na niską cenę, dobre utrzymywanie ciepła oraz proste i szybkie czyszczenie. Osoby, które dłużej siedzą już w temacie parzenia i picia yerba mate eksperymentują z materiałami wykonania matero i często wybierają tykwy z metalu lub drewna. Bez względu na rodzaj materiału, matero ma jedno, podstawowe i najważniejsze zadanie - zaparzyć aromatyczną yerbę, która da Ci orzeźwienie i radość z sądzenia tego niezwykłego napoju!