środa, 18 maj 2022 15:47

Co to jest Glutation?

Glutation Glutation pixabay

L-glutation jako antyoksydant unieszkodliwia wolne rodniki w obszarze wątroby i neutralizuje szkodliwe substancje chemiczne.

 Zredukowany glutation to wszechobecny przeciwutleniacz zaangażowany w dużą ilość procesów zachodzących w komórkach, takich jak:  transport aminokwasów, produkowanie koenzymów, czy  wtórne odzyskiwanie witamin E i C. Jako najskuteczniejsza substancja oczyszczająca nukleofile, l-glutation potrafi blokować niekontrolowane oraz radykalne uszkodzenia wielu rodzajów tkanek. Glutation wykorzystywany jest na poziomie komórek - na pierwszym miejscu jako obrońca organizmu.

Pełni on kluczową rolę w cyklu życia limfocytów w celu zwalczania organizmów takich jak wirusy czy inne pasożyty . Przy nieprawidłowym stężeniu glutationu komórki "popełniają samobójstwo" poddając się procesowi nazywanemu apoptozą.

Wraz z wiekiem stężenie glutationu obniża się.

Glutation znajduje się głównie w wątrobie, w której odgrywa funkcje podstawowego czynnika detoksykacyjnego. Jest on głównym, występującym w przyrodzie detoksykantem komórkowym. Pozostałe, mniej liczne detoksykanty,  jak witaminy C i E, w swoim działaniu są zależne od glutationu, ale witaminy te są po ich utlenieniu odrestaurowywane przez glutation do prawidłowej, pożytecznej formy (tzw. zredukowanej). Glutation w płynach międzykomórkowych, absorbowany w maleńkiej ilości z pożywienia oczyszcza płyny, zapobiegając w ten sposób przejściu substancji toksycznych do komórek.

Glutation

Glutation

Ten silny przeciwutleniacz zawierający siarkę, jest kluczowym składnikiem w neutralizacji H2O2 w tłuszczach i w samym cyklu glutationowym. Organizm nie jest w stanie wchłaniać glutationu jako takiego. L Glutation musi być wytwarzany przez samą komórkę. By podwyższyć stężenie glutationu, trzeba dostarczyć organizmowi składniki warunkujące jego syntezę. Są to:  witamina C, E oraz β-karoten.