piątek, 13 grudzień 2019 13:12

City break w Stambule – co zobaczyć?

Zwiedzanie Stambułu Zwiedzanie Stambułu

Stambuł zachwyca przepiękną architekturą, fascynuje wielokulturowością i przyciąga wielbicieli znakomitej kuchni tureckiej. Sprawdź, co zwiedzić, co zjeść i o czym pamiętać, stołując się na ulicy.

Są na świecie takie miejsca, których nie sposób odwiedzić tylko raz w życiu – z jakiegoś powodu ciągle chce się tam wracać. Jednym z nich jest bez wątpienia Stambuł, miasto zupełnie wyjątkowe, bo leżące jednocześnie na dwóch kontynentach i będące fascynującym pomostem między Europą i Azją. Planujesz city break w Stambule? Sprawdź, co koniecznie musi znaleźć się na twojej liście „to do”.

Czego nie można przegapić w Stambule?

Stambuł to jedno z najczęściej odwiedzanych przez turystów miejsc na świecie – i trudno się temu dziwić. Niemal na każdym kroku można tu odkryć coś niesamowitego: czy to fascynujące zabytki z czasów imperium osmańskiego, czy przepiękne miejskie ogrody z panoramą Bosforu.

Jednym z symboli Stambułu, którego nie można ominąć podczas pobytu w tym mieście, jest Hagia Sophia – dawniej kościół Mądrości Bożej i meczet, dziś jedno z najważniejszych muzeów na świecie. W jego bezpośrednim sąsiedztwie znajdują się inne niezwykle ważne stambulskie obiekty, takie jak Błękitny Meczet Sułtana Ahmeda, pełen przepychu sułtański pałac Topkapi (znany choćby z popularnego serialu „Wspaniałe stulecie”), a także zjawiskowy pałac Jerebatan, nazywany także podziemną cysterną. Nieopodal mieści się poza tym słynny Wielki Bazar (Kapali Carsi), największe kryte targowisko w Turcji.

Jeśli chcesz spojrzeć na to niesamowite miasto z góry, najlepszym i najpopularniejszym punktem widokowym jest bez wątpienia Wieża Galata. Stamtąd, kilkuminutowym spacerem ostro w dół, możesz dotrzeć do portowej dzielnicy Karakoy, z której co chwilę odpływają promy do azjatyckiej części miasta – Kadikoy i Moda. Dziś to, nomen omen, najmodniejsze miejsca w Stambule, hipsterskie, pełne klimatycznych kafejek, restauracji i sklepów z rękodziełem.

Stambulski street food

Tureckie smakołyki to temat na oddzielny artykuł. Stambuł jest prawdziwym rajem dla mięsożerców. Jeśli i Ty gustujesz w mięsie musisz koniecznie spróbować Adana kebap z wołowiną i czerwoną papryką, mięsnego tantuni w placku lavaş, kokorec, czyli najlepszych podrobów zawiniętych w jagnięce flaki, zapiekanych faszerowanych chorizo ziemniaków zwanych kumpir, czy midye dolma – wszystkie te Znajdziesz je w każdej street foodowej knajpie, bo Stambuł słynie z wyśmienitej tureckiej kuchni.

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że Turcja nie ma zbyt wiele do zaoferowania wegetarianom czy weganom. Nic bardziej mylnego! Jeśli twoja dieta oparta jest na roślinach, znajdziesz tu falafle z ciecierzycy, kumpir z tartym serem i masłem, mercimek kofte - pyszne pulpeciki z czerwonej soczewicy zawinięte w liść sałaty, kisir – sałatkę z kaszy bulgur i warzyw, czy mucver – smażone placuszki z cukinii i cebuli.

Delektowanie się tureckimi smakołykami może okazać się ciężkostrawne. Przypadkowe jedzenie, szczególnie to z ulicznych straganów, może też wywołać tzw. biegunkę podróżnych. Aby wesprzeć florę bakteryjną po biegunce spakuj do apteczki preparaty probiotyczne zawierające szczepy bakterii probiotycznych, czyli tzw. probiotyki. Przy biegunce skład mikroflory zmienia się, a szczepy bakterii probiotycznych mogą ponownie zasiedlić jelita. Wybierz probiotyki po biegunce, których nie trzeba przechowywać w lodówce.

Czytany 99 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.