piątek, 25 październik 2019 14:07

Szkodliwe substancje zawarte w kosmetykach – co warto nich wiedzieć?

Etykiety na kosmetyki Etykiety na kosmetyki

Istnieje kilkanaście substancji, które znajdziemy w wielu popularnych kosmetykach. Niestety, część z nich może mieć fatalny wpływ na stan cery. Zaliczamy do nich m.in. alkohol, parabeny, PEG, PPG i parafinę. Sprawdź dlaczego.

Alkohol i Parabeny

Gdy czytamy etykiety na kosmetyki w poszukiwaniu szkodliwych substancji, w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę, czy uwzględniają obecność alkoholu. Dodaje się go kosmetyków, gdyż ma właściwości konserwujące i bakteriobójcze. Pamiętajmy jednak, że alkohol alkoholowi nierówny. Z powrotem na półkę odkładajmy od razu kosmetyki zawierające przede wszystkim dużą ilość etanolu. Składnik ma fatalny wpływ na skórę – przesusza ją i podrażnia. Stosowanie w nadmiarze kosmetyków z etanolem niszczy skórę i niszczy znajdującą się na niej warstwę łoju. Jednak korzystanie produktów kosmetycznych z etanolem nie będzie szkodliwe, o ile nie zawierają w sobie go w stężeniu większym niż 5%.

Parabeny są konserwantami, dzięki którym w kosmetyku nie rozwijają się bakterie i pleśń. Mimo iż z pozoru brzmi to dobrze, to w rzeczywistości konsumenci muszą ponieść tego koszt. Składnik po przeniknięciu do skóry może zaburzyć pracę gospodarki hormonalnej. Najbardziej narażone są na kobiety, które w związku z tym mogą nawet zachorować na raka: szyjki macicy, jajników i piersi. Parabeny znajdziemy w kosmetykach, takich jak: żele pod prysznic, szampony, dezodoranty i żele do twarzy. Składnik ma działanie alergiczne. Żeby uchronić się przed nim, warto kupować kosmetyki o krótkim okresie przydatności. Na etykiecie widnieje pod nazwą: butylparaben, ethylparaben i methylparaben.

PEG, PPG – co to?

PEG to politlenek etylenu, a PPG to glikol polipropylenowy. Są to emulgatory, dzięki którym możliwe jest łączenie olejów z wodą. Zazwyczaj znajdziemy je w tańszych kosmetykach, szczególnie tych bez certyfikatów. W przemyśle są stosowane do konserwowania drewna, gdyż zapobiegają pękaniu i kurczeniu. Składniki mają działanie rakotwórcze i mogę uszkadzać komórki. Mimo to wielu producentów kosmetyków ich używa, gdyż ułatwiają skórze wchłanianie substancji. PEG i PPG oznaczane są w różny sposób. Oprócz nazw PEG i PPG ukrywają się pod nazwami np. glycol, glikol polietylowy i poliglikol oksyetylenowy i PEO.

Parafina

Parafina jest mieszaniną alkanów. Wydziela się z frakcji ropy naftowej i smoły z węgla brunatnego. Oznacza to, że za każdym razem, gdy używamy parafiny mamy na twarzy oczyszczoną ropę naftową. Dla niektórych jest to wystarczający argument za tym, by zupełnie zrezygnować z kremów i balsamów zawierających ją w składzie chemicznym. Składnik ma negatywny wpływ na pracę organizmu. Utrudnia wymianę gazową, rozwój bakterii beztlenowych i zatyka pory. Jest to powód m.in. powstawania wyprysków i trądziku. Oprócz tego parafina, mimo iż natłuszcza skórę, to jednak jej nie nawilża. Substancja nie wnika w głąb naskórka, więc i nie może go odbudować. Jeżeli sama możliwość natłuszczenia skóry jest dla nas satysfakcjonująca, pamiętajmy, że w efekcie będzie ona łatwiej przyciągać bakterie i brud.

Czytany 175 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.