Dieta na jesień - zdrowe, rozgrzewające potrawy
Najlepszym sposobem na rozgrzanie się są jesienne zupy – pikantne, korzenne, aksamitne. Taki posiłek to idealny sposób, aby zapobiegać napadom głodu. Zupy warzywne to idealny sposób, aby rozgrzać się. Są lepsze niż herbata, bo ciepło pozostaje w naszym organizmie na dłużej. Dieta na jesień powinna być bogata w zupy, przygotowywane z warzyw korzeniowych, takich jak por, cebula, burak. Świetnym dodatkiem do zup jesienią są fasola i soczewica. Soczewica idealnie sprawdza się w roli zagęstnika. Bardzo ostatnio słynną zupą jesienną jest dyniowa z dodatkiem imbiru – rozgrzewa i dodaje energii.
Kolejną ważną kwestią w jesiennej diecie są fermentowane przetwory. Już nasi przodkowie zajadali się niemi, wiedząc jak świetnie działają na organizm człowieka. Już wtedy, zdawano sobie sprawę z tego, jak świetnie kiszonki działają na florę bakteryjną człowieka. To właśnie ona przecież jest kluczem do naszego zdrowia – to wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie i już powszechnie znana.
Jakie składniki powinno się wprowadzić do jesiennej diety?
Kiszonki zawierają duże ilości witamin oraz mikroelementów, które właściwie odżywiają nasz organizm. Wszelkie jogurty i kefiry oraz kiszone warzywa to produkty, które powinny znaleźć się w jesiennej diecie każdego z nas.
Jesień to również czas, gdy częściej pada. Nadmierne deszcze zwiększają wilgoć i ciężkość w naszym ciele. Świetnym pomysłem jest więc spożywanie pokarmów, które będą odpowiedzialne za usuwanie wilgoci z naszego organizmu. Jeśli czujemy, że mamy w organizmie za dużo wilgoci – katar, flegmę lub astmę – warto wprowadzić do naszej diety pokarmy ostre, które nie tylko wysuszają, ale również działają rozgrzewająco.
Na śniadanie idealne będą również naleśniki gryczane. Mąka gryczana i otręby pszenne również powinny zostać wprowadzone do jesiennej diety.
Jesienią warto nieco odmienić swoją dietę. Kanapki ogranicz do jednego dnia w tygodniu. Jesienią nie sprawdzi się również musli z jogurtem. Jesienią lepiej zjeść rano jajecznicę lub zupę śniadaniową z płatków owsianych. Jeśli mimo zmiany diety, dalej masz nieposkromioną ochotę na słodycze, wystarczy, że rano przygotujesz sobie porcję ciepłej kaszy jaglanej z dodatkiem duszonych jabłek, rodzynek, orzechów lub migdałów oraz rozgrzewających przypraw. Kasza jaglana to składnik, który zawiera cenne dla organizmu witaminy B i E oraz minerały. Kasza jaglana nie zawiera także glutenu, a dzięki swojemu lekko słonemu smakowi, łagodzić może głód na słodycze.