Tarta na ciepło
Tarta to uniwersalna potrawa, która sprawdzi się równie dobrze na wspólnym lunchu, obiedzie czy kolacji. Jak przygotować jej łososiową wersję?
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki,
- 150 g masła,
- 1 jajo,
- Szczypta soli.
Przygotowanie spodu tarty nie jest trudne, wymaga jednak trochę czasu, potrzebnego na schłodzenie i upieczenie ciasta. Wszystkie składniki zagnieć w jednolitą, zwartą masę, owiń w folię spożywczą i odłóż na jakiś czas do lodówki. Przechłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, wyłóż nim formę i ponownie schładzaj, przez ok. pół godziny. Następnie ciasto ponakłuwaj widelcem i wyłóż papierem i „obciążnikiem”, który zapobiegnie jego odkształceniu w piecu (mogą to być np. ziarna fasoli). Piecz przez ok. 30 w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Składniki na farsz:
- 125 g łososia wędzonego na gorąco,
- 100 g cukinii,
- 50 g selera naciowego,
- 50 g zielonego groszku,
- 150 g sera brie,
- 1 jajo,
- 100 g śmietany,
- Sól i pieprz do smaku.
Łososia rozdrobnij, wymieszaj z pokrojonymi w kostkę warzywami oraz serem. Wszystkie składniki zalej jajkiem połączonym ze śmietaną i dopraw do smaku. Tak przygotowany farsz wyłóż na przygotowany wcześniej spód i ponownie wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez ok. 30 min. w 150 stopniach.
Tarta gotowa – wystarczy ją tylko wystudzić, pokroić i podać na stół!
Jajka faszerowane
Faszerowane jajka to pomysł na łososia w wersji „na jeden kęs”, idealne na imprezę w plenerze. Oto potrzebne składniki:
- 8 plastrów łososia wędzonego na zimno (ok. 200 g),
- 4 jaja ugotowane na twardo,
- 1 łyżka kapar,
- 3 łyżki majonezu,
- Pół łyżki musztardy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- Drobno posiekany szczypiorek i koperek do smaku.
Jajka przekrój na połówki, ułóż na półmisku, wyjąwszy z nich wcześniej żółtka. Połowę łososia rozdrobnij, połącz z posiekanymi kaparami, majonezem, musztardą, sokiem, gotowanymi żółtkami oraz szczypiorem i koprem. Tak przygotowaną pastą nafaszeruj połówki jajek i całość udekoruj pozostałymi plastrami łososia.
I to wszystko, wyśmienita przekąska gotowa – smacznego!
Więcej kulinarnych inspiracji na każdą okazję znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/. Sprawdź sam!