sobota, kwiecień 20, 2024
czwartek, 20 sierpień 2020 17:48

Pyszne i zdrowe przekąski z łososia – idealne na każde przyjęcie

Pomysł na łososia Pomysł na łososia

Kulinarną podstawą imprezy wcale nie muszą być słone przekąski czy słodycze. Dlatego dziś podpowiadamy, jak przyrządzić pyszne i zdrowe przekąski z łososia, które sprawdzą się doskonale na każdym przyjęciu. Zapraszamy!

Tarta na ciepło

Tarta to uniwersalna potrawa, która sprawdzi się równie dobrze na wspólnym lunchu, obiedzie czy kolacji. Jak przygotować jej łososiową wersję?

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 1 jajo,
  • Szczypta soli.

Przygotowanie spodu tarty nie jest trudne, wymaga jednak trochę czasu, potrzebnego na schłodzenie i upieczenie ciasta. Wszystkie składniki zagnieć w jednolitą, zwartą masę, owiń w folię spożywczą i odłóż na jakiś czas do lodówki. Przechłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, wyłóż nim formę i ponownie schładzaj, przez ok. pół godziny. Następnie ciasto ponakłuwaj widelcem i wyłóż papierem i „obciążnikiem”, który zapobiegnie jego odkształceniu w piecu (mogą to być np. ziarna fasoli). Piecz przez ok. 30 w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Składniki na farsz:

  • 125 g łososia wędzonego na gorąco,
  • 100 g cukinii,
  • 50 g selera naciowego,
  • 50 g zielonego groszku,
  • 150 g sera brie,
  • 1 jajo,
  • 100 g śmietany,
  • Sól i pieprz do smaku.

Łososia rozdrobnij, wymieszaj z pokrojonymi w kostkę warzywami oraz serem. Wszystkie składniki zalej jajkiem połączonym ze śmietaną i dopraw do smaku. Tak przygotowany farsz wyłóż na przygotowany wcześniej spód i ponownie wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez ok. 30 min. w 150 stopniach.

Tarta gotowa – wystarczy ją tylko wystudzić, pokroić i podać na stół!

Jajka faszerowane

Faszerowane jajka to pomysł na łososia w wersji „na jeden kęs”, idealne na imprezę w plenerze. Oto potrzebne składniki:

  • 8 plastrów łososia wędzonego na zimno (ok. 200 g),
  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • 1 łyżka kapar,
  • 3 łyżki majonezu,
  • Pół łyżki musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • Drobno posiekany szczypiorek i koperek do smaku.

Jajka przekrój na połówki, ułóż na półmisku, wyjąwszy z nich wcześniej żółtka. Połowę łososia rozdrobnij, połącz z posiekanymi kaparami, majonezem, musztardą, sokiem, gotowanymi żółtkami oraz szczypiorem i koprem. Tak przygotowaną pastą nafaszeruj połówki jajek i całość udekoruj pozostałymi plastrami łososia.

I to wszystko, wyśmienita przekąska gotowa – smacznego!

Więcej kulinarnych inspiracji na każdą okazję znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/. Sprawdź sam!

Media

artykuły sponsorowane copywriting