Pochłaniacz zapachów do lodówki nic nie pomoże… jeśli jej nie wyczyścisz!
Na początku - wyjmij wszystko z lodówki. Sprawdź daty ważności na opakowaniach żywności i wyrzuć wszystko, co jest przeterminowane. Jeśli masz resztki o ostrym zapachu, wrzuć je wraz z miękkimi lub zepsutymi produktami.
Dokładnie wyczyść lodówkę. Dostań się do wszystkich tych zakamarków, aby usunąć wszelkie zalegające wycieki powodujące zapach. Wolisz unikać chemicznych środków czyszczących? Postaw na cytryny, a także sodę oczyszczoną. Oba można wykorzystać do czyszczenia i dezodoryzacji wielu urządzeń – w tym właśnie lodówki. Po połączeniu, te dwa czynniki nie tylko pomaga wyeliminować nieprzyjemne zapachy, ale dodadzą też świeży, cytrynowy zapach.
Jeśli problem z zapachem nadal występuje, może być konieczne pozostawienie lodówki do wywietrzenia. Może to zająć od kilku godzin do kilku dni, w zależności od powagi sytuacji. Usuń całą żywność, zapewniając jej odpowiednie chłodzenie, aby zapobiec zepsuciu się jedzenia. Odłącz lodówkę i po dokładnym wyczyszczeniu pozostaw otwarte drzwi, by do środka wpadło świeże powietrze. Możesz włożyć do środka sodę oczyszczoną, cytryny, węgiel drzewny lub żwirek dla kota, aby wchłonął wszelkie uporczywe zapachy.
Zapobiegaj powracaniu zapachów – wybierz pochłaniacz zapachów do lodówki
Samo wyczyszczenie lodówki to jeszcze nie wszystko! Musisz zadbać o to, by brzydki zapach nie wracał. Jak to zrobić? Oczywiście podstawą jest zapewnienie w lodówce maksymalnej czystości. Co kilka dni sprawdzaj resztki – w końcu nic nie trwa wiecznie, a jedzenie też się zepsuje. Wyrzuć wszystko, co ma ostry zapach, pleśń lub oznaki zepsucia. Wytrzyj półki – najlepiej rób to regularnie. Zrób to zawsze przed zakupami spożywczymi, a usuniesz również bałagan z półek, pozostawiając więcej miejsca i czyste półki na nowo zakupioną żywność.
Kolejną kwestią jest stałe zapewnienie zapachu w lodówce – rozwiązaniem będzie pochłaniacz zapachów do lodówki, który zagwarantuje miły zapach. Pochłaniacz można wstawić do każdego rodzaju lodówki, by absorbował wszelką nieprzyjemną woń. Warto wybrać taki model, który nie będzie mieć wpływu na jakość jedzenia. W końcu chodzi tutaj o zdrowie, a nawet życie!
Trzymaj jedzenie w lodówce w odpowiednich miejscach
Lodówki są produkowane z myślą o zapewnienie odpowiedniej temperatury każdemu rodzajowi żywności. Przez prawidłowe organizowanie żywności w lodówce i odpowiednie ułożenie ich na półkach, można zachować ich świeżość tak długo, jak to możliwe. To pomaga też utrzymać zapachy na minimalnym poziomie w całej lodówce.
Co zrobić? Użyj drzwiczek na przyprawy, soki, masło, jajka, oleje i napoje gazowane. Pojemnik na mięso jest przeznaczony do wędlin, boczku i serów – przechowuj tylko te rzeczy. Szuflady na owoce i warzywa są przeznaczone do produktów spożywczych i zwykle pozwalają na ustawienie poziomu wilgotności w zależności od posiadanych owoców i warzyw. Dolna półka świetnie nadaje się do ryb, surowego mięsa i drobiu. Górna półka jest idealna na resztki; umieść je z przodu w łatwo dostępnym miejscu.
Unikaj mieszania zapachów w lodówce
Niektóre potrawy „lubią” wydzielać woń, która rozprzestrzenia się po całej lodówce. Tak może być, np. w przypadku czosnku, cebuli czy niektórych serów. Warto je przechowywać w szczelnych pojemnikach, które ochronią lodówkę przed nieprzyjemnym zapachem, ale także przed przenoszeniem smaku potraw!