Jednak co w momencie, gdy podróże muszą zostać ograniczone, a nadal chcemy otaczać się smakami z całego świata? Z pomocą przychodzą przepisy na orientalne potrawy.
Rozpoznawalne smaki świata
Istnieje kilka mieszanek smaków, które są tradycyjne w danym regionie lub kraju. Definiują one większość kuchni w regionie, a wiele z nich stało się klasycznymi kombinacjami smakowymi w kuchniach międzynarodowych.
Jeśli jest szalotka, czosnek i pietruszka, to kuchnia francuska, ale kuchnia francuska z Burgundii. Z kolei jeśli spotkamy razem kminek, cebulę i ocet, będzie to prawdopodobnie niemiecki przepis. Potrawa doprawiona kwaśną śmietaną, papryką i kminkiem prawdopodobnie pochodzi z Węgier, a cynamon, miód i orzechy razem znaleźć można w większości krajów śródziemnomorskich, zwłaszcza na wybrzeżu Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.
Skorzystaj z oferty cateringowej - https://burakdieta.pl
Nie ma wątpliwości, że danie o smaku oliwy z oliwek, pomidorów i bazylii jest włoskie, a połączenie cytryny i oregano w tym samym przepisie - to prawdopodobnie tradycyjna kuchnia grecka. Połączenie oliwy z oliwek, czosnku i pietruszki ma duże szanse na bycie specjałem z Hiszpanii. Natomiast jeśli mówimy o oliwie z oliwek, cebuli, czosnku i pomidorach, prawdopodobieństwo dania hiszpańskiego wzrasta jeszcze bardziej. Jeśli dodamy szafran do poprzedniej kombinacji, nie ma wątpliwości co do pochodzenia - z pewnością danie jest hiszpańskie.
Indie to drugi kraj, w którym znaleźć można szafran, ale zwykle jest to połączenie szafranu i kardamonu lub imbiru razem. Mariaż cebuli, czosnku i imbiru zdarza się również w kuchni indyjskiej. Kuchnia chińska oferuje podobny smak, ale delikatniejszy, połączenie będzie z imbirem, czosnkiem i szalotką. Szalotki są jak młoda cebula i mają znacznie łagodniejszy smak niż cała, dojrzała cebula.
Z Japonii pochodzi połączenie sosu sojowego, mirinu lub sake oraz suszonego bonito. Mieszanka imbiru i sosu sojowego jest również typowo japońska. Natomiast jeśli w jednym daniu znajdzie się sos rybny, trawa cytrynowa i chili, to z pewnością będzie to przepis z Tajlandii.
Kuchnie świata w domu
Wiele osób kocha podróżować, znaczna część z nich - podróżuje dla smaku, aby odkrywać na każdym kroku nowe smaki. Co jednak, gdy nie możemy pozwolić sobie na podróż z wielu powodów? Warto rozważyć samodzielne przygotowywanie orientalnych potraw lub zdecydować się na profesjonalny catering - skupiony na jednej z odmiennych kuchni.
Znając wszystkie kluczowe połączenia smaków - bez problemy odnajdziemy się w najróżniejszych przepisach. Kluczem do odpowiedniego przygotowania jest zaopatrzenie się w orientalne składniki, które coraz łatwiej są dostępne dla każdego z nas. Jeżeli jednak nie chcemy skupiać się na skomplikowanych przepisach, szukać wyszukanych przypraw i składników można zdecydować się na catering na każdą kieszeń, który może być dostępny także w orientalnych smakach.
Odkrywanie światowych smaków, bez podróżowania
Podróżowanie jest przygodą, jednak by odkrywać kolejne dania i połączenia smakowe - wcale nie trzeba tego robić. Zagłębiać się w regionalne kuchnie można we własnej kuchni, jedynie wykorzystując odpowiednie połączenia lub korzystając z gotowych rozwiązań, które są coraz łatwiej dostępne.