czwartek, kwiecień 25, 2024
czwartek, 21 październik 2021 17:35

Czy słodycze mogą być zdrowe?

zdrowe batony bez cukru zdrowe batony bez cukru pixabay

Wiadomo na pewno, że produkty spożywcze o zbyt dużej zawartości białego cukru, nie są zdrowe i powinny być eliminowane z codziennej diety. Okazuje się jednak, że to właśnie słodycze są jednymi z najbardziej lubianych przekąsek, nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych.

Co ciekawe, na sklepowych półkach udaje się znaleźć zdrowe zamienniki, słodkie w smaku, ale jednocześnie w pełni zdrowe. Jakie słodycze wybierać, by nie wpływały negatywnie na funkcjonowanie organizmu, za to dostarczały multum witamin i minerałów? Dowiedz się już teraz.

Zdrowa czekolada

Czekolada jest źródłem energii, skutecznie obniża ryzyko nadciśnienia oraz chorób serca. Aby tego rodzaju słodki deser mógł wykazywać korzystne właściwości, należy wybierać czekoladę z dużą ostrożnością. Za najlepszą uznaje się czekoladę gorzką, która w swoim składzie zawiera co najmniej 60% kakao. Z diety wyeliminować trzeba całkowicie czekoladę mleczną oraz białą, które są dodatkowo słodzone białym cukrem i zawierają ogrom rakotwórczego oleju palmowego.

Bakalie

Suszone owoce i orzechy uznawane są za najlepsze gotowe przekąski. Daktyle, rodzynki, śliwki, ale też orzechy nerkowca oraz włoskie- wybieraj te, które lubisz najbardziej. W większości bakalie są naturalnie słodkie i zawierają ogrom witamin i wartościowych minerałów. Można jeść je jako samodzielny składnik deseru albo dodawać do wybranych kasz zbożowych i ciast. Świetnym pomysłem na słodką, a jednocześnie zdrową przekąskę są również owoce liofilizowane.

Gotowe, słodkie i zdrowe przekąski

Zamiast batonów oblanych czekoladą ze sklepowych półek lepiej sięgać po zdrowe batony bez cukru. Ich podstawowym składnikiem jest mieszanka zbóż, kakao, orzechy i suszone owoce, które nadają słodkiego smaku. Warto kupować batony ekologiczne, które nie zawierają sztucznych barwników, aromatów, słodzików ani konserwantów. Na etykiecie każdego produktu nadającego się do spożycia producent ma obowiązek zamieszczać szczegółowy skład, datę przydatności oraz symbole uzyskanych certyfikatów jakości czy potwierdzenia ekologiczności wyrobu.

Dlaczego warto jeść słodycze?

Słodycze przyczyniają się do nadwagi, otyłości, nadciśnienia tętniczego, podwyższają cholesterol, prowadzą do chorób serca, destabilizują procesy trawienne. Jednym słowem, nie są korzystne dla ludzkiego organizmu. Z drugiej strony jedzenie słodkich produktów spożywczych powoduje wzrost poziomu hormonu szczęścia, dzięki czemu poprawia się nasz humor. Słodycze dodają nam również energii.

Aby móc czerpać korzyści z dobroczynnych właściwości słodyczy, a jednocześnie zniwelować te negatywne skutki ich jedzenia, warto stawiać na zdrowe słodkości. Powyżej wymieniliśmy kilka propozycji, dzięki którym codzienna dieta może zawierać słodkie produkty, ale jednocześnie pełne witamin i wartości odżywczych. Zdrowe słodycze naprawdę istnieją i z powodzeniem mogą zajadać się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Wystarczy tylko uważniej dobierać słodkie przekąski, weryfikując ich skład i stawiając na ekologiczne, w pełni naturalne produkty.