Jeśli do tej pory ktoś nie miał okazji spróbować prawdziwej małej czarnej, będzie wręcz zdumiony, jak bardzo może być ona smaczna i aromatyczna. Nie każdy nawet zdaje sobie sprawę z tego, że w dobrej kawie jesteśmy w stanie wyczuć różne nuty smakowe, łącznie z tymi kwiatowymi, owocowymi czy czekoladowymi.
Kawa alternatywna jako prezent, czyli sprowadzony sposób na zadowolenie obdarowanego
Święta bożonarodzeniowe kojarzą się z ciepłem, miłą atmosferą, pięknymi dekoracjami, kolorowymi światełkami, nastrojową muzyką i oczywiście z prezentami. Nie trzeba wcale wydawać fortuny, aby sprawić komuś przyjemność, radość, wywołać uśmiech na twarzy. Jeśli szukamy czegoś uniwersalnego, co z pewnością się przyda i będzie z tego użytek, warto zdecydować się na kawowy zestaw startowy.
Na półkach sklepów z kawą można oczywiście znaleźć gotowe zestawy z kawą i rożnymi akcesoriami do niej. W ten wyjątkowy dzień warto jednak sprezentować bliskiej osobie coś unikalnego. Z pomocą przychodzą kawy speciality, które nie mają niczego wspólnego z tymi komercyjnymi, pochodzącymi z masowej produkcji, zalegającymi na półkach sklepowych.
Jeśli tylko osoba, której chcemy podarować kawę, ją pije, nie ma co zwlekać z jej zakupem. Zwykle sklepy należy jednak omijać szerokim łukiem, bo tam nie znajdziemy czegoś tak oryginalnego jak kawa speciality. W celu jej kupienia należy wybrać się do sprawdzonej palarni kawy lub sklepu z kawą, gdzie czekają na nas najlepszej jakości, świeże ziarna. Obdarowana nią osoba może liczyć na wyjątkowe doznania smakowe i zapachowe. Wystarczy dodać do tego eleganckie opakowanie i mamy idealny prezent dla każdego, niezależnie od okazji. Mówimy tutaj o szlachetnym smaku, o którym można pomarzyć w przypadku zwykłych kaw. Już po otwarciu opakowania ze świeżo paloną kawą, do nozdrzy dociera niezwykle przyjemna woń, która pobudzi kubki smakowe i poprawi nastrój.
Kawa speciality, czyli jaka?
Kawa rzemieślnicza pochodzi z plantacji uprawianych w specyficznym mikroklimacie, gdzie znaczenie ma dosłownie wszystko – temperatura, wilgotność powietrza, nasłonecznienie, opady atmosferyczne. Potem mamy ręczny zbiór owoców, ich dokładną selekcję i ocenę przez doświadczonych kiperów. Każda partia kawy polega ocenie zgodnie ze specjalną punktacją stworzoną przez Stowarzyszenie Kaw Specialty. W ogólnej punktacji kawa może uzyskać 100 punktów. Minimalnym progiem jest 80 punktów i wówczas można mówić o wysokojakościowej kawie, co potwierdza certyfikat. Dotyczy to wyłącznie idealnych ziaren, bez jakichkolwiek wad, o konkretnych walorach smakowo-zapachowych. Nawet najdroższa kawa sklepowa nie będzie w stanie osiągnąć poziomu, z którym mamy do czynienia w przypadku tych alternatywnych z segmentu speciality.