Jak radzono sobie wcześniej?
Wbrew pozorom idea jedzenia na wynos, które jest przygotowywane w restauracji, a następnie pakowane i dostarczane do klienta lub przez niego odbierane, nie jest wcale taka nowa. Już w XIX wieku niektóre angielskie puby zaczęły świadczyć podobne usługi, chociaż w porównaniu z dzisiejszą branżą dostaw wyglądało to dość topornie. Prawdziwa rewolucja rozpoczęła się wraz z wprowadzeniem do powszechnego obrotu łatwych w transporcie opakowań na wynos. Z biegiem czasu i wraz z rosnącą świadomością w zakresie ekologii w branży dostrzeżono konieczność kolejnych zmian, stąd w ostatnich latach tak duża popularność opakowań i form aluminiowych.
W gastronomii szybko jednak się zorientowano, że foremki aluminiowe można wykorzystać nie tylko w kontekście dostaw, ale i samego procesu produkcji żywności. Współcześnie więc są powszechnie używane przez gigantów w branży, a aluminiowe i papierowe opakowania można spotkać na każdym kroku w dziale spożywczym w sklepach. Wprowadzone do obrotu aluminiowe brytfanny i pojemniki, formy do pieczenia tart, ciast czy pasztetów błyskawicznie zyskały uznanie w oczach producentów (ułatwienie procesu produkcji), jak i samych odbiorców (klientów).
Mniejsze zanieczyszczenie środowiska
Finalnie więc gastronomia dużo zyskała dzięki wprowadzeniu do obrotu foremek aluminiowych. Przede wszystkim jest to zysk wizerunkowy, dający branży pozycję prekursora w sferze ekologicznej, ale także zysk finansowy. W porównaniu z wykorzystywaniem styropianowych opakowań czy plastikowych foremek, które ze względu na swój skład chemiczny nie nadawały się np. do pieczenia, odgrzewania w mikrofali albo głębokiego zamrażania, foremki aluminiowe mają nad nimi ogromną przewagę. Stały się produktem niemal uniwersalnym, a przy tym wyjątkowo różnorodnym ze względu na fakt, że można je stworzyć w każdej formie i kształcie.
Różnorodność wyboru foremek
A to z kolei sprawia, że producent foremek z aluminium albo jednorazowych pudełek do żywności jest ograniczony jedynie własną wyobraźnią w zakresie tworzenia nowych modeli. Taka swoboda w projektowaniu kształtów, w tym najbardziej popularnych jak prostokąt, kwadrat, koło pozwala też na produkowanie opakowań tematycznych. Standardem są chociażby foremki w kształcie choinki albo jajka, które doskonale sprawdzą się jako świąteczne opakowania. Kolorowe papilotki z dowolnym wzorem to z kolei propozycja dla cukierników, którzy chcą dodatkowo udekorować tworzone przez siebie słodkości. Odbiorca może zresztą wybierać spośród najbardziej klasycznych wzorów, które różnią się między sobą wymiarami – od ekstremalnie dużych po małe pojemniczki – ale też głębokością czy pojemnością podawaną najczęściej w mililitrach. Dostępność wielu różnych modeli otwiera producentów opakowań na dodatkowe rynki zbytu i umożliwia wejście tych ekologicznych rozwiązań do kolejnych odnóg branży gastronomicznej.
Jedzenie „na wynos” - rewolucja rynku
Największym zyskiem branży gastronomicznej jest jednak sfera dostaw jedzenia, która dzięki wprowadzeniu wszelkiego rodzaju opakowań rozrosła się do gargantuicznych rozmiarów. Ciężko oszacować dokładnie, jaką konkretnie wartość ma rynek usług gastronomicznych jedzenia na telefon, ale rosnąca liczba restauracji, które oferują taką usługę, świadczyć może o jej ogromnej popularności. Klienci chętniej zamawiają z lokali, które zapewniają dostawy ciepłego i dobrze zapakowanego jedzenia, a pojemniki aluminiowe umożliwiają długie utrzymywanie odpowiedniej temperatury posiłku.
Jedzenie „z pudełka” w XXI wieku
Sporą zmianą w gastronomii było też zastąpienie popularnych puszek z jedzeniem (głównie z zupami), gotowymi posiłkami pakowanymi w specjalne pojemniki. Początkowy plastik, który zupełnie nie nadawał się do np. piekarnika, zastąpiono więc aluminium, a foremki aluminiowe stały się nieodłączną dekoracją sklepowych lodówek i półek z jedzeniem. Dzięki zmianie surowca, z którego tworzono opakowania, producenci mogli zacząć oferować konsumentom także stałe potrawy a nie tylko te płynne.
Czy warto zainwestować w foremki aluminiowe?
Zdecydowanie tak! I to nie tylko z powodu samej ekologii i znaczącego wpływ na poprawę środowiska, które nie jest już zanieczyszczane plastikiem. To rozwiązanie przede wszystkim wydajne i uniwersalne: aluminiowe tacki pod ciasto albo niezawodny papier do pieczenia to absolutny must have w cukiernictwie. Miski do sałatek lub wszelkiej maści ekologiczne jednorazowe pudełka do żywności doskonale sprawdzą się w lokalach z dostawą. Producenci żywności z kolei docenią aluminiowe brytfanki i foremki, w których w bezpieczny sposób zamkną swoje produkty, zachowując ich pełne właściwości i jakość.