sobota, marzec 30, 2024
środa, 05 wrzesień 2018 09:54

Kuchenne inspiracje – pomysły na dania z koncentratem pomidorowym

Często zupełnie nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wielki potencjał tkwi w produktach, których w kuchni używamy od lat, ograniczając się do kilku czynności. Jednym z takich artykułów jest bez wątpienia koncentrat pomidorowy, który najczęściej występuje w funkcji magicznej przemiany rosołu w pomidorową... A przecież daje tyle możliwości! Nie wiesz, jak jeszcze można wykorzystać koncentrat pomidorowy Pudliszki? Oto kilka naszych podpowiedzi.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki i... flaki?!

Tak – zdajemy sobie sprawę, że danie z nagłówka może budzić pewne kontrowersje. Wszyscy jesteśmy wszak przyzwyczajeni do klasycznej wersji flaków. Warto jednak dać szansę i temu wariantowi. Chcesz spróbować? Przygotuj:

  • 1 kg flaków,
  • 20 dag włoszczyzny,
  • 1 cebulę,
  • 12 liści laurowych,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 l wywaru z mięsa wołowego,
  • kostkę rosołową o smaku wołowym,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki suszonego majeranku,
  • koncentrat pomidorowy Pudliszki – 2 łyżki,
  • 1 łyżeczkę mielonej papryki,
  • na zasmażkę: 2 łyżki smalcu i 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku.

Umyj flaki dokładnie, kilka razy zmieniając wodę. Następnie włóż do dużego garnka, zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut. Odcedź, przepłucz pod zimną wodą, znów zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut. Odcedź, przepłucz i zalej wywarem z mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kostkę wołową i gotuj razem przez 1,5 h. Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę oraz włoszczyznę. Dodaj do nich koncentrat pomidorowy, a następnie połącz z flakami. Dodaj majeranek. Następnie przygotuj zasmażkę z rozpuszczonego smalcu, mąki i mielonej papryki. Wszystko połącz z zupą, zagotuj i dopraw do smaku. Palce lizać!

Fasolka po bretońsku Pudliszki... a może jednak domowa?

 

Fasolka po bretońsku Pudliszki to od lat jeden z bestsellerów, jeśli chodzi o produkty wielkopolskiej firmy. Odznacza się maksymalnie naturalnym składem i głębokim smakiem, dzięki czemu z powodzeniem można ją zaserwować jako danie obiadowe. Jeśli jednak lubisz gotować po swojemu, możesz przyrządzić to danie od podstaw, wykorzystując koncentrat pomidorowy. Potrzebne będą:

  • namoczona przez noc sucha fasola „Piękny Jaś” – 400 g,
  • dwie średnie cebule,
  • 200 g chudego boczku lub małe pętko kiełbasy,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżeczka wegety,
  • 3 łyżki oleju,
  • koncentrat pomidorowy Pudliszki – 200 g,
  • sól, pieprz, lubczyk i majeranek do smaku,
  • na zasmażkę: po łyżce mąki i smalcu.

Fasolę po namoczeniu wsyp do wysokiego garnka. Zalej 1,5 wody, a następnie dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj je razem na małym ogniu przez ok. 45 minut. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, to samo zrób z boczkiem (lub kiełbasą) i podsmaż je razem na rozgrzanym oleju. Następnie dorzuć je do garnka z fasolą, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj wszystko razem. Gotuj wszystkie składniki razem, aż fasola zupełnie zmięknie. Rozgrzany smalec wymieszaj z mąką, tworząc zasmażkę. Dodaj ją do garnka, dopraw danie do smaku i... gotowe do serwowania! Najlepiej podawaj ze świeżą bagietką.

W podobny sposób powstaje fasolka po bretońsku Pudliszki. W dni, kiedy nie chce ci się gotować, możesz więc z powodzeniem po nią sięgnąć. Smacznego!

Jakie masz inne pomysły na wykorzystanie koncentratu pomidorowego.