Koncentrat pomidorowy Pudliszki i... flaki?!
Tak – zdajemy sobie sprawę, że danie z nagłówka może budzić pewne kontrowersje. Wszyscy jesteśmy wszak przyzwyczajeni do klasycznej wersji flaków. Warto jednak dać szansę i temu wariantowi. Chcesz spróbować? Przygotuj:
- 1 kg flaków,
- 20 dag włoszczyzny,
- 1 cebulę,
- 12 liści laurowych,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżki masła,
- 1 l wywaru z mięsa wołowego,
- kostkę rosołową o smaku wołowym,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki suszonego majeranku,
- koncentrat pomidorowy Pudliszki – 2 łyżki,
- 1 łyżeczkę mielonej papryki,
- na zasmażkę: 2 łyżki smalcu i 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz do smaku.
Umyj flaki dokładnie, kilka razy zmieniając wodę. Następnie włóż do dużego garnka, zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut. Odcedź, przepłucz pod zimną wodą, znów zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut. Odcedź, przepłucz i zalej wywarem z mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kostkę wołową i gotuj razem przez 1,5 h. Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę oraz włoszczyznę. Dodaj do nich koncentrat pomidorowy, a następnie połącz z flakami. Dodaj majeranek. Następnie przygotuj zasmażkę z rozpuszczonego smalcu, mąki i mielonej papryki. Wszystko połącz z zupą, zagotuj i dopraw do smaku. Palce lizać!
Fasolka po bretońsku Pudliszki... a może jednak domowa?
Fasolka po bretońsku Pudliszki to od lat jeden z bestsellerów, jeśli chodzi o produkty wielkopolskiej firmy. Odznacza się maksymalnie naturalnym składem i głębokim smakiem, dzięki czemu z powodzeniem można ją zaserwować jako danie obiadowe. Jeśli jednak lubisz gotować po swojemu, możesz przyrządzić to danie od podstaw, wykorzystując koncentrat pomidorowy. Potrzebne będą:
- namoczona przez noc sucha fasola „Piękny Jaś” – 400 g,
- dwie średnie cebule,
- 200 g chudego boczku lub małe pętko kiełbasy,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- łyżeczka wegety,
- 3 łyżki oleju,
- koncentrat pomidorowy Pudliszki – 200 g,
- sól, pieprz, lubczyk i majeranek do smaku,
- na zasmażkę: po łyżce mąki i smalcu.
Fasolę po namoczeniu wsyp do wysokiego garnka. Zalej 1,5 wody, a następnie dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj je razem na małym ogniu przez ok. 45 minut. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, to samo zrób z boczkiem (lub kiełbasą) i podsmaż je razem na rozgrzanym oleju. Następnie dorzuć je do garnka z fasolą, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj wszystko razem. Gotuj wszystkie składniki razem, aż fasola zupełnie zmięknie. Rozgrzany smalec wymieszaj z mąką, tworząc zasmażkę. Dodaj ją do garnka, dopraw danie do smaku i... gotowe do serwowania! Najlepiej podawaj ze świeżą bagietką.
W podobny sposób powstaje fasolka po bretońsku Pudliszki. W dni, kiedy nie chce ci się gotować, możesz więc z powodzeniem po nią sięgnąć. Smacznego!
Jakie masz inne pomysły na wykorzystanie koncentratu pomidorowego.