piątek, kwiecień 12, 2024
środa, 05 kwiecień 2023 17:20

Olejek paczuli – zmysłowy zapach i świetne właściwości prozdrowotne

olejek paczuli olejek paczuli pexels

Olejek paczuli, nazywany także olejkiem z paczuli czy paczulowym, jest substancją pochodzenia naturalnego, często stosowaną zarówno jako składnik kosmetyków pielęgnacyjnych, jak i perfum. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się więcej na temat tego olejku o orientalnym zapachu i ciekawych właściwościach.

Czym jest paczula?

Olejek paczulowy pochodzi z brodźca paczulki, tropikalnej rośliny z rodziny jasnotowatych. Jest ona spokrewniona z bylinami, takimi jak mięta czy szałwia. Dziś olejek paczuli jest produkowany głównie na Jawie, w Chinach i Malezji. 

Jego orientalno-ziemisty zapach odstrasza insekty, co zaczęto wykorzystywać na szerszą skalę w XIX wieku. Nasączano olejkiem paczulowym jedwab, chroniąc go w ten sposób przed destrukcyjnym działaniem owadów, a powszechność tej praktyki sprawiła, że zapach olejku paczuli stał się symbolem orientalnych tkanin.

Do dnia dzisiejszego olejek z brodźca paczuli cieszy się dużą popularnością w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym oraz jest uznawany za afrodyzjak ze względu na jego korzenno-balsamiczny aromat.

Olejek z paczuli – właściwości

Olejek paczulowy to gęsty, brązowo-zielony olej o intensywnym, słodkim i drzewno-ziemnym zapachu. Zawiera wiele związków eterycznych, w tym paczulen i seychellen, które mają właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, a-guajen o właściwościach przeciwzapalnych, a-bulnesen o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwzakrzepowych oraz kariofilen o właściwościach antydepresyjnych. 

Ponadto, olejek paczulowy zawiera aż 30% alkoholu paczulowego, który ma działanie odkażające, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Olejek ten może być stosowany w leczeniu depresji czy dolegliwości wynikających ze stresu. Wzmacnia system odpornościowy, a ze względu na jego właściwości antyseptyczne, przeciwzakaźne i antywirusowe, może być stosowany profilaktycznie przeciw rozwojowi infekcji.

Zastosowanie olejku paczuli

Olejek paczulowy można stosować w aromaterapii, dodając do kadzideł lub do dyfuzorów olejkowych, aby poprawić nastrój, zrelaksować się i zmniejszyć stres.

Świetnie sprawdza się także w pielęgnacji skóry – jest składnikiem kremów, balsamów i olejów do masażu. Dzięki jego właściwościom antyseptycznym, antybakteryjnym i przeciwzapalnym, pomaga w zwalczaniu trądziku, egzemy i innych chorób skóry.

Olejek paczulowy radzi sobie także z bólami mięśni, bólami reumatycznymi i nerwobólami. Wystarczy wymieszać kilka kropel olejku z olejem nośnym, takim jak olej kokosowy lub migdałowy, a następnie wmasować w bolące miejsca.

Jeśli chcesz użyć skoncentrowanego olejku bezpośrednio na skórę, pamiętaj o jego odpowiednim rozcieńczeniu i przeprowadzeniu testu uczuleniowego, szczególnie jeśli używasz go po raz pierwszy lub masz wrażliwą skórę.