sobota, 06 styczeń 2018 10:39

Czy warto spróbować oscypków?

Polska znana jest na świecie ze swojego wysokiej jakości jedzenia. Podczas naszych podróży warto wspierać rodzime wyroby regionalne. Jednym z najbardziej znanych w Polsce produktów są oscypki, czyli wędzone sery z mleka owczego.

Stały się tak popularne, że ich skosztowanie stało się obowiązkowym punktem wycieczki do Zakopanego. W 2008 roku zostały one zarejestrowane w Unii Europejskiej jako wyrób tradycyjny i otrzymały znak Chroniona Nazwa Pochodzenia.

Oznacza on, że zgodnie z prawem oscypki można wytwarzać tylko na określonych terenach, na których od dawna był on produkowany. Ser musi być również wyrabiany według tradycyjnej receptury i zawierać przynajmniej 60% owczego mleka z rasy polskiej górskiej, pozostałą część powinno stanowić mleko krowie rasy czerwonej. Zostały również określone dokładne wymiary certyfikowanych oscypków, powinny mieć one 17-23 centymetrów długości i ważyć 600 - 800 gramów. Dodatkowo ich produkcja powinna się odbywać od maja do września czyli w okresie wypasu, kiedy owce dają mleko. A sprzedaż może trwać tylko do końca października. Sery produkowane i sprzedawane poza tym okresem nie są tradycyjnymi wyrobami i nie mogą legalnie używać nazwy oscypek. Z tego powodu nie powinniśmy spodziewać się kupna prawdziwych oscypków zimą, podczas naszego wyjazdu na narty. To ograniczenie dostępności bierze się z braku mleka. Są to wyroby naturalne, owczego mleka się nie pasteryzuje i dlatego mamy do niego dostęp tylko przez kilka miesięcy w roku. Sery sprzedawane zimą są najczęściej wykonane z tego pochodzącego od krów i muszą być sprzedawane pod inną nazwą.      

Po czym rozpoznać oryginalne oscypki owcze i nie dać się nabrać na podróbki? Poza odpowiednim terminem sprzedaży, najprostszym sposobem dla laików nie znających się na sztuce serowarstwa jest poproszenie sprzedawcy o pokazanie posiadanego certyfikatu, potwierdzającego zgodność procesu produkcji z jego wymaganiami. Producenci, którzy otrzymali taki certyfikat przed jego otrzymaniem poddani byli kontroli sprawdzającej w jaki sposób produkują sery i w każdej mogą spodziewać się kolejnych, sprawdzających czy dalej utrzymują odpowiedni proces produkcji. To dla klienta najlepsza gwarancja zakupu pełnowartościowego produktu.

Czytany 473 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.