Polecane artykuły

  • 1

sobota, 06 styczeń 2018 10:39

Czy warto spróbować oscypków?

Polska znana jest na świecie ze swojego wysokiej jakości jedzenia. Podczas naszych podróży warto wspierać rodzime wyroby regionalne. Jednym z najbardziej znanych w Polsce produktów są oscypki, czyli wędzone sery z mleka owczego.

Stały się tak popularne, że ich skosztowanie stało się obowiązkowym punktem wycieczki do Zakopanego. W 2008 roku zostały one zarejestrowane w Unii Europejskiej jako wyrób tradycyjny i otrzymały znak Chroniona Nazwa Pochodzenia.

Oznacza on, że zgodnie z prawem oscypki można wytwarzać tylko na określonych terenach, na których od dawna był on produkowany. Ser musi być również wyrabiany według tradycyjnej receptury i zawierać przynajmniej 60% owczego mleka z rasy polskiej górskiej, pozostałą część powinno stanowić mleko krowie rasy czerwonej. Zostały również określone dokładne wymiary certyfikowanych oscypków, powinny mieć one 17-23 centymetrów długości i ważyć 600 - 800 gramów. Dodatkowo ich produkcja powinna się odbywać od maja do września czyli w okresie wypasu, kiedy owce dają mleko. A sprzedaż może trwać tylko do końca października. Sery produkowane i sprzedawane poza tym okresem nie są tradycyjnymi wyrobami i nie mogą legalnie używać nazwy oscypek. Z tego powodu nie powinniśmy spodziewać się kupna prawdziwych oscypków zimą, podczas naszego wyjazdu na narty. To ograniczenie dostępności bierze się z braku mleka. Są to wyroby naturalne, owczego mleka się nie pasteryzuje i dlatego mamy do niego dostęp tylko przez kilka miesięcy w roku. Sery sprzedawane zimą są najczęściej wykonane z tego pochodzącego od krów i muszą być sprzedawane pod inną nazwą.      

Po czym rozpoznać oryginalne oscypki owcze i nie dać się nabrać na podróbki? Poza odpowiednim terminem sprzedaży, najprostszym sposobem dla laików nie znających się na sztuce serowarstwa jest poproszenie sprzedawcy o pokazanie posiadanego certyfikatu, potwierdzającego zgodność procesu produkcji z jego wymaganiami. Producenci, którzy otrzymali taki certyfikat przed jego otrzymaniem poddani byli kontroli sprawdzającej w jaki sposób produkują sery i w każdej mogą spodziewać się kolejnych, sprawdzających czy dalej utrzymują odpowiedni proces produkcji. To dla klienta najlepsza gwarancja zakupu pełnowartościowego produktu.

Czytany 358 razy

Artykuły powiązane