Wydrukuj tę stronę
czwartek, 23 maj 2019 14:48

Cynk - kiedy warto go suplementować?

Po różnego rodzaju suplementy diety coraz to częściej sięgają nie tylko osoby aktywne fizycznie i trenujące zawodowo, ale również Ci, którzy na co dzień ze sportem nie mają styczności. To sprawdzona droga do zdrowia, ponieważ nasz organizm potrzebuje wielu witamin i minerałów, których dzienne zapotrzebowanie nie zawsze jesteśmy w stanie pokryć samą dietą.

Jednym z cenniejszych i potrzebnych nam pierwiastków jest cynk. Kiedy powinniśmy go suplementować oraz jakie korzyści z tego płyną?

Właściwości i zastosowanie cynku

Cynk jest mikroelementem pełniącym wiele istotnych funkcji w naszym organizmie, który potrzebuje go w stężeniu pomiędzy 5 mg a 45 mg, przy czym 5 mg to dolna granica i minimalna dawka. Z reguły zaleca się spożywanie większej ilości, czyli od ok. 15 do 20 mg na dzień. 

Cynk w naszym organizmie:

  • jest niezbędny do syntezy białek,
  • wspomaga i reguluje pracę tarczycy,
  • uczestniczy w metabolizmie tłuszczy, białek oraz cukrów,
  • wspomaga układ immunologiczny oraz wzmacnia naszą odporność,
  • wspomaga pracą mózgu, sprawność intelektualną oraz pamięć,
  • odpowiada za mocne włosy i paznokcie, 
  • reguluje miesiączkę u kobiet,
  • łagodzi i zwalcza objawy trądziku,
  • wpływa korzystnie na płodność,
  • przeciwdziała chorobom prostaty.

Cynk znajdziemy w produktach takich jak mięso wołowe oraz drobiowe, owoce morza (głównie ostrygi i krewetki), jajka, orzechy, kasze, warzywa strączkowe oraz pieczywo pełnoziarniste. 

Kto powinien suplementować cynk?

Oczywiście o właściwą suplementację powinien zadbać każdy z nas, bez względu na styl życia jaki prowadzi. Poza dostarczaniem cynku wraz z pożywieniem, w niektórych przypadkach warto jednak zwiększyć lub uzupełnić jego dawki poprzez przyjmowanie cynku w tabletkach, takich jak Olimp Labs Chela-Cynk, Gorvita czy Colfarm.

O utrzymywaniu prawidłowej ilości cynku pamiętać powinni przede wszystkim sportowcy oraz osoby trenujące fizycznie, gdyż cynk zapobiega drżeniu mięśni oraz ich skurczom, a także wzmacnia odporność. Cynk zalecany jest również kobietom w ciąży, ponieważ pierwiastek ten zapewnia prawidłowy rozwój płodu, wpływa na masę urodzeniową dziecka oraz zapobiega przedwczesnym narodzinom. Ponadto, jest on także zalecany pacjentom chorującym na chorobę wrzodową, dzięki właściwościom przyspieszającym gojenie się ran. 

W każdym jednak przypadku, w którym zaobserwujemy u siebie jedne z objawów niedoboru cynku powinniśmy włączyć go w formie tabletek do swojej diety, zwłaszcza, jeśli na co dzień jest w niej mało produktów bogatych w ten mikroelement.

Objawy niedoboru cynku w organizmie

Podstawowe objawy niedoboru cynku w naszym organizmie to: 

  • problemy skórne,
  • słabe, łamliwe wypadające włosy oraz kruche paznokcie,
  • zmęczenie,
  • anemia,
  • suchość w ustach,
  • zmniejszone libido,
  • zmniejszona odporność,
  • drżenie rąk oraz skurcze.