Idea superfoods
Termin “superfood” po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie “Nature Nutrition” w 1998 roku. Opublikowany przez Mossa artykuł dotyczył żywności organicznej, która ma moc wzmacniania organizmu i oczyszczania go ze szkodliwych substancji.
Obecnie do superżywności zalicza się produkty, które charakteryzują się wysokim stężeniem cennych składników odżywczych, takich jak: witaminy, składniki mineralne, aminokwasy, błonnik i antyoksydanty (przeciwutleniacze).
TOP 5 popularnych superfoods
Do najpopularniejszych produktów z kategorii superfoods należą: jagody acai, jagody goji, nasiona chia, komosa ryżowa (quinoa) i spirulina.
- Jagody acai - zawierają witaminy A, E, C i witaminy z grupy B. Są źródłem składników mineralnych (między innymi magnezu, wapnia i cynku) oraz kwasów tłuszczowych omega. Wykazują właściwości antyoksydacyjne - neutralizują wolne rodniki, które uszkadzają zdrowe komórki w organizmie.
- Jagody goji - doskonałe źródło witaminy A i fosforu. Poza tym jagody goji dostarczają organizmowi błonnik i białko.
- Nasiona chia - “chia” w języku Majów znaczy “siła”. To wiele mówi o właściwościach tego superfood. Nasiona chia zawierają cenne kwasy tłuszczowe, błonnik, białko, żelazo i wapń.
- Komosa ryżowa (quinoa) - źródło błonnika i magnezu. Świetny zamiennik kaszy i ryżu szczególnie dla osób chorujących na cukrzycę (quinoa stabilizuje poziom glukozy we krwi).
- Spirulina - niebiesko-zielone algi, które wspomagają trawienie i oczyszczanie organizmu z toksyn.
Polska superżywność
Superfoods to nie tylko egzotyczne produkty. Wśród polskich produktów zasługujących na to miano znajdują się między innymi: orzech włoski, miód, natka pietruszki, kasza jaglana i siemię lniane.
- Orzech włoski - doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Regularne jedzenie orzechów wspomaga pracę układu nerwowego, przede wszystkim mózgu.
- Miód i inne produkty pszczele (pierzga, propolis) - zawierają składniki mineralne, probiotyki i antyoksydanty, dzięki czemu wzmacniają odporność.
- Natka pietruszki - bogate źródło witaminy C oraz innych składników (witaminy B, K i wapnia).
- Kasza jaglana - dostarcza organizmowi węglowodanów złożonych i białka. Poza tym zawiera krzem, żelazo, wapń, witaminę A i B.
- Siemię lniane - źródło zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Zawiera także lignany, które korzystnie wpływają na pracę jelit.
Superfoods - o tym warto pamiętać
Wraz z rosnącą popularnością superfoods termin ten zaczął być nadużywany i wykorzystywany głównie w celach marketingowych. Należy pamiętać, że podstawą zdrowego trybu życia jest odpowiednio zbilansowany, różnorodny jadłospis. Superżywność ma być dodatkiem do dań, a nie zamiennikiem pełnowartościowych posiłków.
Chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze? Nie wiesz, jak ułożyć jadłospis z dodatkiem superfoods? Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego w Twojej okolicy, na przykład na stronie: https://www.maczfit.pl/lodz.