A co z segregacją tego, co zostaje? Wygodnym rozwiązaniem są selektory odpadów dopasowane do przestrzeni w szafkach kuchennych
Dziś wyposażenie kuchni ma nie tylko ładnie wyglądać i być funkcjonalne, lecz także ułatwiać ekologiczne podejście do gotowania. Chodzi zarówno o zużycie wody – w tym celu kupuje się oszczędne baterie kuchenne, np. takie z dozownikiem umożliwiającym nalanie dokładnie takiej ilości wody, jakiej się potrzebuje albo nowoczesne modele podgrzewające wodę do określonej temperatury, żeby nie trzeba było korzystać dodatkowo z płyty indukcyjnej lub czajnika, co pozwala zredukować koszty energii elektrycznej, jak i o gospodarowanie odpadami. Jakie profesjonalne wyposażenie kuchni związane z zarządzaniem odpadami jest szczególnie przydatne wtedy, gdy stawiamy na ekologię?
Rozdrabniacze odpadów
Po pierwsze, rozdrabniacze. Chociaż wyposażenie kuchni gastronomicznej nadal stosunkowo rzadko obejmuje rozdrabniacze odpadków, coraz częściej montuje się je w prywatnych domach – tu jest to przydatne i efektywne rozwiązanie. Młynki do odpadów, bo tak inaczej się je nazywa, to bardzo dobry sposób na redukcję ilości odpadków organicznych. Wyobraź sobie, że nie musisz już wyciągać ze zlewu obierek z ziemniaków albo jabłek. Włączasz młynek i pozbywasz się resztek. Podobnie z pozostałościami po obiedzie, których nie da się już wykorzystać. W ten sposób znika również problem brzydko pachnących odpadów organicznych. Dodatkowo, nie trzeba się martwić o zatkanie zlewu ani o konieczność oczyszczania kratki.
Co ważne, młynki są stosunkowo ciche i odporne na działanie wody. W zasadzie nie wymagają specjalnej konserwacji – wystarczy raz na jakiś czas wrzucić do środka kawałek cytryny, żeby odświeżyć urządzenie. A co z bezpieczeństwem? Rozdrabniacze nie mają ostrzy ani noży, o które można by było się skaleczyć, dlatego to całkowicie bezpieczne rozwiązanie.
Gdzie kupić profesjonalne wyposażenie gastronomii? Wyposażenie gastronomii w tym m.in. okapy, zlewy, rozdrabniacze odpadów i selektory kuchenne znajdziesz tu: https://comitor.pl
profesjonalne wyposażenie kuchni
Selektory kuchenne
Po drugie, proekologiczna kuchnia – wyposażenie w tym wypadku ma znaczenie – nie może istnieć bez wygodnego systemu do segregacji odpadów. To, co zostaje i czego nie da się zredukować ani rozdrobnić, trzeba przecież gdzieś wyrzucić. Z pomocą przychodzą systemy selektorów kuchennych, czyli, mówiąc wprost, koszy montowanych w szafkach np. pod zlewozmywakiem. Takie selektory można dopasować do dowolnej przestrzeni, efektywnie ją wykorzystując. Jeżeli miejsce jest ograniczone ze względu na znajdujące się wewnątrz szafki rury czy dodatkowe filtry, da się zamówić systemy ze specjalnymi wcięciami. W zależności od potrzeb selektory składają się z jednego, dwóch, trzech lub czterech pojemników o różnej wielkości. A co z demontażem? Bardzo łatwo wyciąga się je do czyszczenia albo opróżniania, co ułatwia ich użytkowanie.