Wydrukuj tę stronę
środa, 05 sierpień 2020 18:11

Pomysły na domowe sushi

Domowe sushi Domowe sushi

Sushi od pewnego czasu zawładnęło Polską! Wystarczy spojrzeć na liczbę restauracji, które oferują ten japoński przysmak. Jest tego naprawdę sporo. Jednak, żeby zjeść dobre sushi, nie trzeba koniecznie wybierać się na miasto – można je na przykład przygotować w domowym zaciszu!

Sushi niejedno ma imię!

Pierwsze wzmianki o tradycyjnej, japońskiej potrawie odnaleziono w pisemnych przekazach już w 718 roku. Przez kolejne wieki, tak jak cały świat, sushi również przeszło przemianę – zrezygnowano z gotowania ryżu na parze i zastąpiono ją wodą, wynaleziono ocet ryżowy i skrócono proces fermentacji.

Sushi to potrawa, którą można jeść na bardzo wiele sposobów, a do jej najpopularniejszych rodzajów należą:

  • nigiri – najprostsza odmiana, której nazwa pochodzi od japońskiego czasownika znaczącego po prostu „ugniatać”. Składa się z niewielkich, nieco podłużnych, ryżowych kulek, na których leżą kawałki ryby, owoców morza bądź japońskiego omleta (tamagoyaki). Częstym dodatkiem do nigiri jest ostry chrzan wasabi,
  • maki – to rodzaj sushi zawijanego w algi morskie nori. Ryż formowany jest za pomocą bambusowej maty i krojony następnie na kawałki. Podstawową wersją maków są hosomaki (cienkie plasterki o 2-3 cm grubości), bogatsza wersja nosi nazwę futomaków (plastry mają 4-6 cm, a forma ich podania często ma bardzo atrakcyjny charakter), natomiast odwrócona wariacja znana jest jako uramaki (rolki obtaczane są w sezamie oraz dekorowane kawiorem).

Poza tym można spotkać się również, z takimi odmianami jak: temaki, sugatazushi, oshizushi, chirashizushi, unagi nigirizushi, gunkan maki, inarizushi oraz temarizushi.

Sprawdzone przepisy na domowe sushi

Zgłodnieliście? To dobrze! Przygotowaliśmy dla Was cztery wyjątkowe przepisy na domowe sushi, które będą świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Poniżej znajdują się nasze propozycje:

Życzymy Wam przepysznej, japońskiej uczty!

Media

artykuły sponsorowane copywriting