Wydrukuj tę stronę
środa, 16 wrzesień 2020 10:51

Mleczna uczta dla smakoszy

Sery twarogowe Sery twarogowe

Kiedy chcemy zrobić zapiekankę albo sałatkę z dodatkiem sera, decydujemy się zwykle na jeden z tzw. długo dojrzewających albo szukamy wśród różnych rodzajów fety, mozarelli i innych importowanych odmian nabiału. A gdyby tak zdecydować się na polski, tradycyjny twaróg, ale taki, który sprawdzi się w sałatce i nie rozpadnie w plastrach?

Z myślą o takim zastosowaniu twarogu powstały smakowite sery Gusto z posypką marki Czarnocin.

Sery twarogowe Gusto to propozycja dla smakoszy, którym zwykły twaróg nie wystarcza i szukają czegoś wyjątkowego. Do wyboru mają wersję naturalną oraz z posypkami: gyros, paprykową i z mieszanką pieprzu oraz czosnku.

Czarnocin Ser twarogowy w przyprawie gyros

Czarnocin Ser twarogowy w przyprawie gyros

 

Czarnocin Ser Twarogowy w przyprawie pieprzowo-czosnkowej

Czarnocin Ser Twarogowy w przyprawie pieprzowo-czosnkowej

Twarogi w posypce Gusto można wykorzystać na mnóstwo sposobów. Są niezastąpione w sezonie grillowym, bo możemy je zapiekać z boczkiem, szynką, warzywami. Mogą być składnikiem tradycyjnych mielonych, które dzięki nim nabiorą egzotycznego smaku. Zwolennicy prostoty położą plastry na kanapce, dorzucając liść sałaty albo plasterek pomidora. Nieposkromieni wynalazcy przepisów na sałatkę powitają z radością nowe możliwości komponowania z nich ulubionego dania. Będą świetne do nadziewania naleśników, faszerowania pierogów, pieczarek, jako składnik zapiekanek i innych przysmaków. Zrobią wrażenie na gościach podane na paterach do degustacji z winem i innymi trunkami.

Sery twarogowe Gusto mają certyfikat bezglutenowości. Na opakowaniu znajdziemy licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa. Używać go mogą jedynie ci producenci, którzy posiadają licencję Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Taki znak to gwarancja bezpieczeństwa dla osób, które muszą lub chcą spożywać produkty bez zawartości glutenu.

Twarogi są najbardziej znaną i cenioną grupą produktów spod szyldu Czarnocina. Swoją wyjątkową delikatność i smak zawdzięczają specjalnie dobranym żywym kulturom bakterii, wykorzystaniu świeżego mleka odbieranego od lokalnych rolników i ręcznej produkcji. Na każdym etapie są pod ścisłą kontrolą serowarów. Cały cykl ich wytwarzania nawiązuje do metod stosowanych przez nasze babcie. Jedynie skala jest nieco większa. Bezpośrednie zaangażowanie i nadzór człowieka nad każdym etapem produkcji sprawiają, że twarogi Czarnocin smakują wybornie. Warto szukać w sklepach twarogów z charakterystyczną krateczką po chustach serowarskich.

Do czego?

Na kanapkę, do sałatki, do nadzienia.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 156 kcal (648 kJ)

Tłuszcz: 9,4 g

W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,5 g

Węglowodany: 3,4 g

W tym cukry: 3,0 g

Białko: 13,0 g

Błonnik: 2,7 g

Sól: 1,1 g

Opakowania: porcja ok. 300 g (cena ok. 20,90 zł za kilogram i ok. 14,30 zł za kilogram sera Gusto bez posypki) i plastry ok. 150 g (cena ok. 4 zł)