×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 631.

Wydrukuj tę stronę
poniedziałek, 27 październik 2014 12:10

Pyszna tarta z cukinią i owsianymi otrębami Kupiec na jesienne dni

Kupiec - Otręby owsiane Kupiec - Otręby owsiane

Jesień to pora roku, którą cechują zmienne temperatury, porywiste wiatry i nieprzyjemne dni. Ważne jest dobranie odpowiedniego ubrania, a także dowitaminizowanie organizmu nie tylko poprzez sztuczne tabletki, ale i zdrowe, dodające energii jedzenie.

Dla wzmocnienia odporności najlepiej zwiększyć ilość spożywanych warzyw i produktów zbożowych. Z myślą o wspaniałym smaku i wzmocnieniu organizmu konsumentów firma Kupiec przygotowała pyszny i łatwy przepis na tartę z cukinia i otrębami owsianymi. Życzymy smacznego!

Składniki
 3 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych Kupiec

Ciasto:
 175 g mąki pszennej
 85 g masła
 1 jajko
 2 łyżki zimnej wody
 0,5 łyżeczki soli

Farsz:
 250 g cukinii
 1 duża cebula
 2 ząbki czosnku
 120 g sera żółtego
 3 łyżki oliwy

Masa jajeczna:
3 jajka
 20 ml słodkiej śmietany kremówki
 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
 0,5 łyżeczki soli
 świeżo zmielony czarny pieprz do smaku oraz szczypta gałki muszkatołowej

Mąkę siekamy z masłem i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Wyklejamy formę, widelcem nakłuwamy ciasto, pieczemy je przez 20min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Posypujemy szczyptą soli, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy cukinie pokrojoną w plastry i smażymy aż się przyrumieni. Ciasto posypujemy serem (trochę zostawiamy na koniec dla ozdoby). Mieszamy składniki na masę jajeczną. Układamy cukinie, czosnek i cebulę na cieście po czym wszystko zalewamy jajeczną masą. Pieczemy około 30min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Życzymy smacznego!

Media

Znajdź najtaniej w tysiącach sklepów w Polsce