Wydrukuj tę stronę
poniedziałek, 27 kwiecień 2020 15:30

Co daje pakowanie próżniowe żywności?

Pakowanie próżniowe Pakowanie próżniowe

Nie jest tajemnicą, że żywność ulega procesom chemicznym, wskutek których psuje się i czasem ląduje w koszu na śmieci. Tymczasem istnieje bardzo prosty sposób, by przedłużyć trwałość produktów spożywczych! Pakowarka próżniowa pozwala na zapakowanie żywności w sposób znacznie wydłużający ich przydatność do spożycia.

 

Na czym polega pakowanie próżniowe?


Temperatura, powietrze, drobnoustroje – to wszystko sprawia, że żywność ulega zepsuciu. Wraz z upływem czasu w produktach spożywczych postępują niekorzystne procesy, w wyniku których artykuły żywnościowe tracą smak i wartości odżywcze. Z czasem stają się wręcz niekorzystne dla naszego zdrowia i mogą powodować zatrucia pokarmowe lub nawet poważniejsze problemy. Zakup pakowarki próżniowej pozwala na usunięcie powietrza z opakowania i jego szczelne zamknięcie.

Odcina to dostęp tlenu, bakterii czy innych czynników powodujących zepsucie żywności. Nie oznacza to jednak, że pakowane próżniowo w folię produkty można przechowywać poza lodówką ani tym bardziej trzymać wiecznie. Ten styl pakowania potrafi przedłużyć trwałość jedzenia i to czasem o wiele dni, tygodni lub miesięcy (np. ciasta z 4 do 12 miesięcy).


Zalety pakowania próżniowego


Pakowarka próżniowa przyda się nie tylko w firmach produkujących żywność czy cateringowych. Mniejsze i prostsze wersje urządzenia można zakupić również do domu. Zaopatrzenie się w taki sprzęt pozwala korzystać z jego licznych zalet, czyli m.in.:

  • Żywność jest chroniona przed bakteriami, pleśnią, insektami itp.
  • Suche pokarmy nie wilgotnieją, a wilgotne nie obsychają
  • Warzywa można wcześniej ugotować, a pakowane próżniowo dłużej nadają się do spożycia
  • Tłuste pokarmy chronione są przed jełczeniem i rozwarstwianiem oleju
  • Pakowarki próżniowe pozwalają lepiej planować zakupy

 

Produkty zachowują nie tylko smak, ale i wartości odżywcze


Do transportu żywności pakowanej próżniowo przyda się pojemnik termoizolacyjny. Taką żywność należy też trzymać w lodówce, jak wszystkie inne produkty spożywcze. Jedzenie pakowane próżniowo nadal ma konkretny termin ważności i przekraczanie go może narazić nas na konsekwencje takie jak zatrucie pokarmowe.


Jaka pakowarka próżniowa będzie najlepsza?


Do pakowania próżniowego potrzebna jest zgrzewka z funkcja odsysania powietrza. Do małej gastronomii lub użytku domowego wystarczą małe pakowarki próżniowe bezkomorowe. Worek z produktem umieszcza się w nich na zewnątrz. Do większych lokali lepsze będą pakowarki komorowe. Odpowiednio dobrana pakowarka próżniowa oraz pojemnik termoizolacyjny to wspaniałe urządzenia, które pomogą przedłużyć trwałość właściwie każdego surowego i ugotowanego produkty spożywczego.

Media