wtorek, 13 wrzesień 2016 07:03

Na słodko i wytrawnie

Monika Iskandar przedstawia markę Lindt Monika Iskandar przedstawia markę Lindt

Jeśli dziś mówimy o firmie spożywczej Wodzisław, to musimy zweryfikować stereotypowe postrzeganie jej produktów spożywczych. Natomiast co do Lindta, to od lat jesteśmy w domu.

Podczas konferencji prasowej w siedzibie IMR advertising by PR gośćmi dziennikarzy byli decydenci spółki Wodzisław w osobach prezesa Mariana Oślizło, wiceprezesa Tomasz Oślizło, brand manager Joanny Juszczyk oraz kierownik Działu Rozwoju Produktu i Technologii Sylwii Zgrzendek. Na zaproszenie prezesa Oślizło przyjechał także mgr inż. Ryszard Przygodzki z poznańskiego oddziału Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, w którym opracowano technologię wytwarzania makaronów Pesso. Firmę Lindt reprezentowała Monika Iskandar, dyrektor zarządzająca IMR advertising by PR i prezes Hajoty Press Club.

 Prezes Marian Oślizło przedstawił meandry ponad pięćdziesięcioletniej historii firmy, która najpierw nosiła nazwę Zakłady Koncentratów Spożywczych w Wodzisławiu Ślaskim, od 2003 roku Agro-Wodzisław, a dzisiaj w eliptycznym logu widniej tylko nazwa marki Wodzisław.

Do niedawna firma znana była przede wszystkim z produkcji koncentratów spożywczych, dań gotowych, kisieli i galaretek.

Obecnie w portfolio spółki Wodzisław znajdują się szybkie w przygotowywaniu, nowej generacji dania gotowe w słoikach: bogracz, flaczki, gulasz, zupy typu krem: z brokułów, dyni, pieczarek, ale także tradycyjne, jak krupnik, żurek czy grochówka. Ponadto: pasztety warzywne z suszonymi pomidorami, z pieczarkami i z kiszonymi ogórkami.

Absolutnym hitem marki Wodzisław jest jedyny na polskim i europejskim rynku makaron Pesso w postaci drobnych kuleczek nadający się do spożycia bez gotowania – porcję wystarczy zalać wodą zimną lub ciepłą. Opakowania czterech rodzajów makaronów: pszenny, pszenno-kukurydziany, pszenno-owsiany i pszenno-gryczany posiadają tzw. czystą etykietę, gdyż wytwarzane są wyłącznie z surowców zbożowych bez udziału środków spulchniających, stabilizatorów, emulgatorów i tłuszczów.

Tajemnica makaronu Pesso tkwi w specyficznej budowie wewnętrznej: włókna tworzą swoisty trójwymiarowy szkielet białkowo-skrobiowy, który ułatwia i przyspiesza wchłanianie wody. W procesie wytwarzania Pesso oddziałuje się na zboża tylko przy pomocy czynników fizycznych, nie stosując składników chemicznych, jajek, cukru, cholesterolu ani smażenia w tłuszczu – standardowych metod produkcji potraw, które nie wymagają gotowania – wyjaśniał Ryszard Przygodzki z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.

A co można przyrządzić z makaronów Pesso? O to postarał się Henryk Nieciejowski, szef kuchni w restauracji Belvedere w warszawskich Łazienkach, który - przy współpracy z Moniką Iskandar – przygotował autorskie przepisy potraw. W Letniej Akademii Gotowania Wodzisław pod okiem mistrza trzy zespoły dziennikarek (ubrane w firmowe fartuchy) przyrządziły wieloskładnikowe dania. W ocenie jury firmy Wodzisław najsmakowitsze okazało się Pesso pszenno-kukurydziane ze smażonym filetem z kurczaka, szpinakiem, czosnkiem, selerem, sosem sojowym, sezamem, imbirem, słodką chili, sambalem, kolendrą i oliwą.

Po dobrym lunchu nie mogło zabraknąć deserów, również marki Wodzisław. Szczególnym uznaniem smakoszy cieszyły się galaretki pastelowe pinacolada, blue ocean, lychee oraz „kamienne”: szafirowa, ametystowa, bursztynowa, turkusowa, rubinowa i niebieska.

Jakby tego było mało, przygotowaliśmy wodzisławskie „ciasta w mig”, niewymagające pieczenia, a jedynie umiejętnego połączenia składników znajdujących się w opakowanych. Doskonale smakowały: sernik z galaretką, torcik wiśniowy z chrupiącym spodem oraz - trudniejsza do wykonania - karpatka. Najnowszą słodkością Wodzisławia jest ciasto z czekoladą i błonnikiem, ale ono wymaga już upieczenia – mówi Monika Iskandar.

Z kawą, herbatą, ale także winem świetnie konweniowały smakowe czekolady marki Lindt. Zanim jednak uczestnicy konferencji przystąpili do ich degustacji, Monika Iskandar przypomniała ponad stusześćdziesięcioletnią historię szwajcarskiej firmy, mówiła o pasji tworzenia czekoladowych smaków, jakości surowców i produktów. Pokazaliśmy krótki film o historii i dniu dzisiejszym marki Lindt. Zwieńczeniem prezentacji firmy i jej wyrobów był krótki quiz wiedzy o marce. Nagrodami były oczywiście czekolady Lindt.

Każda dziennikarka otrzymała od firmy Wodzisław produkty oraz zestawy akcesoriów umożliwiających przygotowanie ciast, a od firmy Lindt czekolady.

Konferencję fascynująco prowadził aktor Patryk Bartoszewski.

Nasza chow-chow Yoko wita gości konferencji marek Wodzisław i Lindt

Przykład dbałości o szczegóły na karafkach z winami

Prezes Marian Oślizło prezentuje markę Wodzisław

Patryk Bartoszewski wręcza nagrody czekoladowe Lindt

Narada z Henrykiem Nieciejowskim, szefem kuchni restauracji Belvedere: co ugotujemy?

A tu już Henryk Nieciejowski dyskretnie inspiruje gotujące dziennikarki

Letnią porą lunche zawsze podajemy w naszym ogrodzie

Znana warszawska blogerka kulinarna Angelina Ziembińska i Kuba Załęski z IMR advertising by PR

 

Czytany 696 razy

Artykuły powiązane

  • Przełom w odmładzaniu szyi! Przełom w odmładzaniu szyi!

    Czy słyszeliście o obręczach Wenus? Bynajmniej nie jest to „drogocenna starożytna biżuteria”, a poziome zmarszczki na szyi, które zdradzają nasz wiek. Kobiety poddają się przeróżnym zabiegom medycyny estetycznej by zachować jej młodzieńczy wygląd. Jednak odnowa tej okolicy jest wyjątkowo trudna.

  • Zmień fryzurę na wiosnę Zmień fryzurę na wiosnę

    Wiosna to czas, gdy większość z nas chce coś zmienić. Jeżeli nie możesz sobie pozwolić na wymianę letniej garderoby, to jest inny sposób, aby zaskoczyć zarówno siebie, jak i znajomych – wystarczy zmiana fryzury.

  • Botox wymaże zmarszczki w mig Botox wymaże zmarszczki w mig

    Upływający czas widoczny jest na twarzy w postaci zmarszczek. Niestety, często nawet specjalne kremy nie pomogą, gdy już teraz są one zauważalne. Nie oznacza to jednak wcale, że musimy pogodzić się z nimi na zawsze. Z pomocą przychodzą zaawansowane zabiegi medycyny estetycznej, w tym botox – pogromca zmarszczek.

  • Jak zorganizować niezapomniany wieczór panieński? Jak zorganizować niezapomniany wieczór panieński?

    Taki wieczór powinno się zapamiętać na całe życie! Standardem są tu oczywiście szalone imprezy, często z drogimi szampanami i tancerzami. Ale można ten niesamowity dzień jeszcze bardziej urozmaicić. Oto co możemy jeszcze zorganizować.

  • Pomysł na zdrowe śniadanie Pomysł na zdrowe śniadanie

    Nawet jeżeli wraz z jesienią nadchodzi pora na pożegnanie z pełnymi smaku pomidorami, wielbiciele tych soczystych warzyw mają kilka alternatyw dla świeżych okazów. Mogą sięgnąć po soki, przeciery, ketchupy, pomidory w puszce i suszone. Teraz do zestawu możliwości dołączył również pyszny i zdrowy Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami Wodzisław.