Polecane artykuły

  • 1
  • 2

wtorek, 13 wrzesień 2016 07:03

Na słodko i wytrawnie

Monika Iskandar przedstawia markę Lindt Monika Iskandar przedstawia markę Lindt

Jeśli dziś mówimy o firmie spożywczej Wodzisław, to musimy zweryfikować stereotypowe postrzeganie jej produktów spożywczych. Natomiast co do Lindta, to od lat jesteśmy w domu.

Podczas konferencji prasowej w siedzibie IMR advertising by PR gośćmi dziennikarzy byli decydenci spółki Wodzisław w osobach prezesa Mariana Oślizło, wiceprezesa Tomasz Oślizło, brand manager Joanny Juszczyk oraz kierownik Działu Rozwoju Produktu i Technologii Sylwii Zgrzendek. Na zaproszenie prezesa Oślizło przyjechał także mgr inż. Ryszard Przygodzki z poznańskiego oddziału Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, w którym opracowano technologię wytwarzania makaronów Pesso. Firmę Lindt reprezentowała Monika Iskandar, dyrektor zarządzająca IMR advertising by PR i prezes Hajoty Press Club.

 Prezes Marian Oślizło przedstawił meandry ponad pięćdziesięcioletniej historii firmy, która najpierw nosiła nazwę Zakłady Koncentratów Spożywczych w Wodzisławiu Ślaskim, od 2003 roku Agro-Wodzisław, a dzisiaj w eliptycznym logu widniej tylko nazwa marki Wodzisław.

Do niedawna firma znana była przede wszystkim z produkcji koncentratów spożywczych, dań gotowych, kisieli i galaretek.

Obecnie w portfolio spółki Wodzisław znajdują się szybkie w przygotowywaniu, nowej generacji dania gotowe w słoikach: bogracz, flaczki, gulasz, zupy typu krem: z brokułów, dyni, pieczarek, ale także tradycyjne, jak krupnik, żurek czy grochówka. Ponadto: pasztety warzywne z suszonymi pomidorami, z pieczarkami i z kiszonymi ogórkami.

Absolutnym hitem marki Wodzisław jest jedyny na polskim i europejskim rynku makaron Pesso w postaci drobnych kuleczek nadający się do spożycia bez gotowania – porcję wystarczy zalać wodą zimną lub ciepłą. Opakowania czterech rodzajów makaronów: pszenny, pszenno-kukurydziany, pszenno-owsiany i pszenno-gryczany posiadają tzw. czystą etykietę, gdyż wytwarzane są wyłącznie z surowców zbożowych bez udziału środków spulchniających, stabilizatorów, emulgatorów i tłuszczów.

Tajemnica makaronu Pesso tkwi w specyficznej budowie wewnętrznej: włókna tworzą swoisty trójwymiarowy szkielet białkowo-skrobiowy, który ułatwia i przyspiesza wchłanianie wody. W procesie wytwarzania Pesso oddziałuje się na zboża tylko przy pomocy czynników fizycznych, nie stosując składników chemicznych, jajek, cukru, cholesterolu ani smażenia w tłuszczu – standardowych metod produkcji potraw, które nie wymagają gotowania – wyjaśniał Ryszard Przygodzki z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.

A co można przyrządzić z makaronów Pesso? O to postarał się Henryk Nieciejowski, szef kuchni w restauracji Belvedere w warszawskich Łazienkach, który - przy współpracy z Moniką Iskandar – przygotował autorskie przepisy potraw. W Letniej Akademii Gotowania Wodzisław pod okiem mistrza trzy zespoły dziennikarek (ubrane w firmowe fartuchy) przyrządziły wieloskładnikowe dania. W ocenie jury firmy Wodzisław najsmakowitsze okazało się Pesso pszenno-kukurydziane ze smażonym filetem z kurczaka, szpinakiem, czosnkiem, selerem, sosem sojowym, sezamem, imbirem, słodką chili, sambalem, kolendrą i oliwą.

Po dobrym lunchu nie mogło zabraknąć deserów, również marki Wodzisław. Szczególnym uznaniem smakoszy cieszyły się galaretki pastelowe pinacolada, blue ocean, lychee oraz „kamienne”: szafirowa, ametystowa, bursztynowa, turkusowa, rubinowa i niebieska.

Jakby tego było mało, przygotowaliśmy wodzisławskie „ciasta w mig”, niewymagające pieczenia, a jedynie umiejętnego połączenia składników znajdujących się w opakowanych. Doskonale smakowały: sernik z galaretką, torcik wiśniowy z chrupiącym spodem oraz - trudniejsza do wykonania - karpatka. Najnowszą słodkością Wodzisławia jest ciasto z czekoladą i błonnikiem, ale ono wymaga już upieczenia – mówi Monika Iskandar.

Z kawą, herbatą, ale także winem świetnie konweniowały smakowe czekolady marki Lindt. Zanim jednak uczestnicy konferencji przystąpili do ich degustacji, Monika Iskandar przypomniała ponad stusześćdziesięcioletnią historię szwajcarskiej firmy, mówiła o pasji tworzenia czekoladowych smaków, jakości surowców i produktów. Pokazaliśmy krótki film o historii i dniu dzisiejszym marki Lindt. Zwieńczeniem prezentacji firmy i jej wyrobów był krótki quiz wiedzy o marce. Nagrodami były oczywiście czekolady Lindt.

Każda dziennikarka otrzymała od firmy Wodzisław produkty oraz zestawy akcesoriów umożliwiających przygotowanie ciast, a od firmy Lindt czekolady.

Konferencję fascynująco prowadził aktor Patryk Bartoszewski.

Nasza chow-chow Yoko wita gości konferencji marek Wodzisław i Lindt

Przykład dbałości o szczegóły na karafkach z winami

Prezes Marian Oślizło prezentuje markę Wodzisław

Patryk Bartoszewski wręcza nagrody czekoladowe Lindt

Narada z Henrykiem Nieciejowskim, szefem kuchni restauracji Belvedere: co ugotujemy?

A tu już Henryk Nieciejowski dyskretnie inspiruje gotujące dziennikarki

Letnią porą lunche zawsze podajemy w naszym ogrodzie

Znana warszawska blogerka kulinarna Angelina Ziembińska i Kuba Załęski z IMR advertising by PR

 

Czytany 487 razy

Artykuły powiązane

  • Pyszny pomysł na zdrową kolację Pyszny pomysł na zdrową kolację

    Nawet jeżeli wraz z jesienią nadchodzi pora na pożegnanie z pełnymi smaku pomidorami, wielbiciele tych soczystych warzyw mają kilka alternatyw dla świeżych okazów. Mogą sięgnąć po soki, przeciery, ketchupy, pomidory w puszce i suszone. Teraz do zestawu możliwości dołączył również pyszny i zdrowy Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami Wodzisław.

  • Najlepszy preparat do biostymulacji tkankowej! Najlepszy preparat do biostymulacji tkankowej!

    Konkurs organizowany przez Stowarzyszenie Lekarzy Dermatologów Estetycznych na najlepsze, najbardziej skuteczne i bezpieczne produkty do zabiegów oraz dermokosmetyki został rozstrzygnięty. Miło nam poinformować, że preparat LINERASE otrzymał prestiżową nagrodę Perła Dermatologii Estetycznej 2016 w kategorii NAJLEPSZY PREPARAT DO BIOSTYMULACJI TKANKOWEJ!

  • Chcesz mieć piękne, zdrowe włosy? Odwiedź trychologa! Chcesz mieć piękne, zdrowe włosy? Odwiedź trychologa!

    Trychologia to dziedzina nauki, która ciągle się rozwija, ponieważ jest bardzo potrzebna coraz większej liczbie pacjentów mających problemy z włosami. Kim jest trycholog? Jak należy przygotować się do pierwszej wizyty? Na te pytania odpowiada Anna Kuznetsova – specjalista trycholog z kliniki dr Beata Dethloff. 

  • Trio idealne dla Twojej skóry! Trio idealne dla Twojej skóry!

    Chcesz dać swojej skórze mega mocny sygnał do odbudowy, pobudzić ją do regeneracji i odmłodzenia? Pomogą Ci w tym trzy zabiegi dostępne w Centrum Urody Moss. Odmładzająca procedura Termolifting Soprano, przeciwutleniający zabieg Perfection oraz odżywcza mezoterapia mikroigłowa to propozycje naszych ekspertów.

  • Depilacja laserowa - rozwiązanie dla zajętych i chcących pięknie wyglądać Depilacja laserowa - rozwiązanie dla zajętych i chcących pięknie wyglądać

    Depilacja z wykorzystaniem lasera to obecnie jeden z najchętniej wybieranych zabiegów w gabinetach kosmetologicznych i medycyny estetycznej. Dlaczego tak się dzieje? Przede wszystkim dlatego, że zabiegi tego rodzaju dają wysoką skuteczność – w odróżnieniu od innych metod, depilacja laserowa pozwala na trwałe usunięcie niechcianego owłosienia.