czwartek, marzec 28, 2024
piątek, 01 lipiec 2016 11:15

Zdrowy przepis na Gryczotto

Coraz wyższe temperatury panująca na zewnętrz nie sprzyjają długim godzinom spędzanym w kuchni. Co jednak zrobić, gdy wracamy głodni z pracy i chcemy zjeść coś zdrowego i szybkiego w przygotowniu? Możemy sięgnąć po Pesso Makaron Pszenno-Gryczany. Wystarczy tylko zalać go wodą, dodać ulubione dodatki i już otrzymujemy zdrowy, lekkostrawny posiłek idealny na letnie dni.

 Gryczotto

Składniki:
1 opakowanie Pesso (pszenno-gryczane)
150 g pieczarek
1 cebula
rosół z kostki (ok.600 ml)
olej lub masło
sól, pieprz do smaku, posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzania:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, dusić na małym ogniu. Dolać rosół i podgrzewać, stale mieszając. Zestawić z ognia, dodać Pesso, wymieszać i pozostawić pod przykryciem przez ok. 5 min. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki i łyżkę masła lub oleju. Dobrze wymieszać.