piątek, 09 wrzesień 2016 14:37

Składniki do karpatki – Wodzisław

Niektórzy twierdzą, że ciasta z kremem to słabość, którą mieli tylko jako dzieci. Tymczasem doświadczenie uczy, że słowo „karpatka” podnosi puls nie tylko najmłodszym, ale też poważnym głowom rodziny i ich wciąż będącym na diecie partnerkom. To ciasto równocześnie lekkie i treściwe, wytrawne w smaku, ale i słodkie – jednym słowem: ideał. Żeby je zrobić, trzeba poświęcić sporo czasu.

Na szczęście z pomocą przychodzą produkty, dzięki którym gotowe składniki ciasta mamy pod ręką zamknięte w jednym pudełku. Możemy po nie sięgnąć, kiedy tylko górę weźmie nasza dziecięca natura...

Składniki do karpatki to produkt z serii „Ciasto w mig” marki Wodzisław. W jednym pudełku znajdziemy dwie torebki: jedną z gotową mieszanką do przygotowania ciasta, drugą – do stworzenia pysznego kremu. Trudno będzie teraz znaleźć wymówkę, jeżeli przyjdzie nam ochota na coś pysznego, kiedy w lodówce pustki. Bo właściwie wszystkie składniki mamy w pudełku. Potrzebne będą dodatkowo tylko masło albo margaryna, 3 szklanki mleka i 4 jajka, czyli składniki, których nie brakuje zwykle nawet w kuchni singla płci męskiej. Pyszne ciasto powstaje dosłownie w mig.

Jak je zrobić? Zagotowujemy wodę z masłem albo margaryną i wsypujemy mieszankę do przygotowania ciasta. Cały czas gotujemy, mieszając, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Studzimy masę. Do wystudzonej wbijamy kolejno 4 jajka i miksujemy robotem. Dzielimy ciasto na dwie części i rozsmarowujemy każdą z nich łyżką na wysmarowanej tłuszczem formie. Pieczemy każdą część ciasta w 200 stopniach przez 35 minut. Krem przygotowujemy podobnie jak budyń: w odlanym mleku mieszamy zawartość drugiej torebki z pudełka, a resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy rozprowadzony krem w mleku i zagotowujemy. Studzimy, a potem dodajemy go stopniowo do miękkiego masła albo margaryny i miksujemy, żeby uzyskać gładką masę. Pozostaje już tylko rozsmarować krem na jednej części upieczonego ciasta i przykryć drugą.
I zadbać o swoją porcję, bo z pewnością będzie znikać błyskawicznie.

Wartość odżywcza po przyrządzeniu według przepisu (przeciętnie): 100 g – 1325 kJ/318 kcal, porcja (56 g) – 742 kJ/178 kcal

Opakowanie: 340 g zawiera:
140 g mieszanki do przygotowania ciasta,
200 g mieszanki do kremu o smaku waniliowo-śmietankowym

Cena: ok. 5,50 zł

Czytany 538 razy

Artykuły powiązane

  • Dieta kobiety karmiącej piersią. Co powinnaś o niej wiedzieć? Dieta kobiety karmiącej piersią. Co powinnaś o niej wiedzieć?

    Dieta kobiety karmiącej to temat wokół którego narosło wiele mitów i legend, zwykle nie pozwalających spokojnie zasnąć wszystkim młodym mamom. Kiedy decydujesz się na karmienie piersią, czujesz, że spoczywa na Tobie ogromna odpowiedzialność. Mimo że Twoje dziecko jest już osobnym organizmem, nadal ma na nie wpływ to, co jesz i pijesz. Prawda jest taka, że w niewielkich ilościach, możemy jeść niemal wszystko. Jest tylko kilka potraw, których należy unikać i kilka zasad, których należy przestrzegać.

  • Czas na slow food Czas na slow food

    Czy tego chcemy czy nie, jedzenie jest ważną częścią naszego życia. Każdy człowiek powinien zjadać trzy posiłki dziennie. Niestety, nie wszyscy przestrzegali dotąd tej reguły. Na szczęście dzięki modzie na slow food zaczyna się to zmieniać.

  • Skąd się wzięła kawa rozpuszczalna? Skąd się wzięła kawa rozpuszczalna?

    Kiedy chcemy szybko odzyskać energię, to jednym z najchętniej pitych napojów po który sięgamy jest kawa. Od wieków znane są jej doskonałe właściwości pobudzające.

  • Chciałbyś zostać trenerem piłkarskim? Sprawdź co powinieneś zrobić Chciałbyś zostać trenerem piłkarskim? Sprawdź co powinieneś zrobić

    Piłka nożna to chyba obecnie najpopularniejszy sport zawodowy na świecie. Zarobki piłkarzy pracujących w najlepszych europejskich klubach liczone są w milionach euro. Nie każdy może zostać wybitnym graczem, w związku z tym wiele osób które czują, że mają ku temu predyspozycje decyduje się na podjęcie pracy w zawodzie trenera. Oto podstawowe informacje jak zostać trenerem.

  • Jak się chronić przed udarem słonecznym? Jak się chronić przed udarem słonecznym?

    Letnie upały są niebezpieczne dla organizmu nie tylko ze względu na możliwość poparzenia skóry, ale również wystąpienia udaru słonecznego. Sytuacja ta jest niezwykle groźna dla zdrowia, ponieważ w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do śmierci. Aby zapobiec tak drastycznym skutkom przegrzania, niezwykle ważne jest uzupełnianie płynów i składników odżywczych.