środa, 28 grudzień 2016 11:55

Niestrawność i zgaga - czy to jest to samo?

Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu jest główną przyczyną wystąpienia niestrawności, która spowodowana jest tym, że nasz układ trawienny nie może sobie poradzić ze spożytymi posiłkami. Jednym z objawów niestrawności może być zgaga, choć ona najczęściej występuje niejako osobno, jako skutek cofania się treści żołądkowej do przełyku.

 

Niestrawność i zgaga to nie jest to samo, choć w niektórych sytuacjach obydwie rzeczy mogą występować równolegle. Zasadniczo zgaga jest związana z cofaniem się treści żołądkowej do przełyku w wyniku złej pracy dolnej zastawki przełyku. Zgaga może też się pojawić wtedy, gdy się przejemy, czyli gdy do żołądka trafi za duża ilość pokarmu, która po prostu zostanie wypychana do przełyku. A jak już wiemy, zbyt duża ilość pokarmu najczęściej równa się niestrawności.

Zgaga – co to jest?

Głównym objawem zgagi jest uczucie pieczenia i palenia w przełyku oraz kwaśne odbijanie. Symptomy najczęściej pojawiają się po zjedzeniu posiłku, ale mogą też występować wielokrotnie w ciągu dnia lub w nocy. Jeżeli są spowodowane rodzajem spożytego jedzenia, to najczęściej dotyczy to produktów niezdrowych lub potęgujących ilość naturalnie wydzielanego kwasu żołądkowego. Konkrety? To przede wszystkim żywność przetworzona, bogata w konserwanty, tłuste potrawy, fast-foody, napoje gazowane, alkohol i mocna kawa.

Niestrawność – co to jest i jak sobie z tym poradzić?

Niestrawność pojawia się wtedy, gdy zjemy ciężki posiłek lub przygotowany na wielokrotnie używanym tłuszczu. Równie często pojawia się po rodzinnych biesiadach, gdy spożywamy wiele różnych potraw, począwszy od smażonych, poprzez słone przekąski, aż do ciężkich, słodkich ciast. Jeśli do tego jeszcze dodamy alkohol i mocną kawę, to trudno się dziwić temu, że nasz układ trawienny nie może sobie poradzić z taką mieszanką. Aby uniknąć problemów, należy ograniczać ilość jedzenia, stosować przerwy między kolejnymi posiłkami, pić napary z ziół, które ułatwiają trawienie lub kompoty z suszu o podobnym działaniu. Dobre efekty da również trzydniowa dieta lekkostrawna, a nawet głodówka, która odciąży przeciążony układ trawienny.

Jak zwalczyć zgagę?

Zgagę można zniwelować poprzez zażycie tabletek na zgagę, które są dostępne w aptekach bez recepty. Takie leki nie tylko zobojętniają treść żołądka i ochraniają przełyk przed uszkadzajacym działaniem kwasu, ale w wielu przypadkach działają również na samą przyczynę problemu (leki typu inhibitory pompy protonowej).

Prowadzenie higienicznego trybu życia powinno zminimalizować ryzyko pojawienia się zgagi i niestrawności. Każdy z nas, w trosce o własne zdrowie, musi ograniczyć ilość spożywanego jedzenia, preferując mniejsze porcje, a w razie potrzeby częstsze posiłki. Nie można też całkowicie rezygnować z codziennej aktywności fizycznej, która tak jak nic innego, doskonale poprawia metabolizm i trawienie.

Źródło: http://www.controloccontrol.pl/porady-dietetyczne/porady-dotyczace-stylu-zycia

Czytany 1327 razy

Artykuły powiązane

  • Wszystko o witaminie C Wszystko o witaminie C

    Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to związek chemiczny, który znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Kwas askorbinowy wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego, spowalnia procesy starzenia się, działa przeciwnowotworowo i jest silnym przeciwutleniaczem.

  • Wszystko o witaminie D3 Wszystko o witaminie D3

    Witamina D3, czyli cholekalcyferol, w największym stopniu odpowiedzialna jest za stan naszych kości i zębów. Jest to postać syntetyzowana w skórze bądź pozyskiwana z pożywienia. Białko wiążące przedstawianą witaminę, decyduje o jej krążeniu w surowicy krwi.

  • Magnez w naszym organizmie Magnez w naszym organizmie

    Magnez to makroelement, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. W kościach znajdujemy go około 50-60%, w mięśniach 27%, zaś w innych tkankach miękkich – 19%. We krwi jest to zaledwie 1%. Magnez to pierwiastek będący kofaktorem około 300 reakcji enzymatycznych.

  • 4 produkty, które poprawią pracę Twoich jelit 4 produkty, które poprawią pracę Twoich jelit

    Jeżeli myślisz, że jelita odpowiadają jedynie za trawienie i wchłanianie spożywanych pokarmów, jesteś w wielkim błędzie. Ten niepozorny fragment przewodu pokarmowego pełni mnóstwo ważnych funkcji.

  • Wszystko o witaminie D Wszystko o witaminie D

    Witamina D należy do związków chemicznych zaliczanych do grupy steroidów, które wykazują działanie przeciwkrzywiczne. Dla organizmu ludzkiego najważniejsza jest witamina D3 – cholekalcyferol, jak i witamina D2 – ergokalcyferol. Zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy D może być szkodliwy.