wtorek, kwiecień 16, 2024
środa, 12 lipiec 2017 09:36

Kulinarna moda naszych czasów - catering dietetyczny

Zamawianie cateringu to już w Polsce codzienność. O ile jednak do niedawna okazję do tego stanowiła głównie organizacja przyjęcia bądź większego eventu, to jednak teraz catering dietetyczny stał się także codziennością wielu osób. Zamawiają one dopasowane do diety posiłki i często płacą za miesiąc z góry. Codziennie o umówionej porze otrzymują przesyłkę w postaci pięciu gotowych posiłków na całay dzień.

 

We współczesnym świecie większość ludzi jest zaabsorbowana pracą zawodową i związanymi z nią obowiązkami, stąd tradycyjne zwyczaje kulinarne w kontekście spożywania posiłków przy wspólnym stole, schodzą na pozycję marginalną na rzecz korzystania z usług cateringowych. Jedną z najistotniejszych gałęzi praktyki cateringowej jest catering dietetyczny, w mowie potocznej nazywany "dietą pudełkową" lub "dietą z dowozem pod drzwi". Coraz częściej takie rozwiązanie, okazuje się doskonałą alternatywą dla osób, które wyróżniają się racjonalnym podejściem do kwestii odżywiania, mając świadomość wpływu jakości naszej diety na kondycję zdrowotną i samopoczucie. Dla wielu osób prawidłowe preferencje żywieniowe stały się priorytetem. Rodzaj stosowanej diety ma wpływ na sylwetkę i witalność, a także na emocje.

Większość z nas zdaje sobie sprawę z własnej ograniczonej wiedzy w kwestii dietetyki. Dlatego we współczesnej "socjologii kulinarnej" catering dietetyczny jest wręcz modelowym przykładem nowoczesnego podejścia do kwestii żywieniowych. "Pokaż mi co jesz, a powiem ci jakim jesteś człowiekiem" - w obecnych czasach wielu z nas intuicyjnie kieruje się tą maksymą na płaszczyźnie relacji interpersonalnych.

W epoce weganizmu i diet coachingu, catering dietetyczny jest na równi uprzywilejowanym trendem kulinarnym. Gdy już się zdecydujesz na jego wybór, pozostanie ostatnia, ale za to najistotniejsza kwestia. Jakie czynniki zaważają na jakości estetycznej i zdrowotnej dań, które stanowią składniki zamówionego cateringu dietetycznego?

Catering dietetyczny powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb

Każdy człowiek posiada inny profil zdrowotny, czyli zespół wskaźników opisujących ogólną kondycję organizmu. Są nimi przykładowo poziom cukru we krwi, wydolność krążeniowo-oddechowa, czy gospodarka hormonalna i zdolność do przyswajania witamin. Ze względu na powyższe czynniki, prawidło dobrany catering dietetyczny powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb, a zatem składać się z potraw, które łącznie tworzą zbilansowany obraz wartości odżywczych (przykładowo dania, które są wysoko-tłuszczowe, są niewskazane dla osób z nadwagą, natomiast wysoko-węglowodanowe dla osób cierpiących na cukrzycę).

Kolejną, równie ważną kwestią jest fakt, że wiele osób boryka się z problemami alergicznymi. Dlatego organizatorzy dobrego cateringu dietetycznego czują się w obowiązku informować o liście alergenów. Natomiast zagadnieniem mieszczącym się w pobocznym kontekście są kwestie natury estetycznej dań. Posiłki wchodzącego w skład tego typu cateringu powinny "cieszyć" oko, a zatem oprócz wyrafinowanego smaku, muszą wyróżniać się atrakcyjnością wizualną. Nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, że najlepsi organizatorzy cateringu dietetycznego pieczołowicie dbają o jakość logistyczną świadczonych usług, tak aby z gotowymi posiłkami docierać zawsze punktualnie we wskazane miejsce.

Jesteś zdeterminowany, aby ograniczyć liczbę kalorii i schudnąć? Chcesz spróbować diety np. 1000 kalorii, ale twój plan dnia ogranicza Cię i masz niewiele czasu na przygotowanie odpowiednich posiłków? Mamy dla Ciebie świetną wiadomość. Możesz za darmo skonsultować swoją dietą z firmą Nutridieta oferującą catering dietetyczny w Katowicach i Bielsku-Białej. Zadzwoń bez zobowiązania do Nutridieta (tel: 604 113 993) i skorzystaj z 30% zniżki na start.
 
Zalet gotowych psiłków w formie diety pudełkowej jest wiele. Przede wszystkim oznacza ono możliwość zdrowszego odżywiania. Posiłki przygotowywane są bowiem ze świeżych produktów, a ponadto wiele firm cateringowych nie ma też oporów, przed wskazaniem swoich dostawców. Klienci zyskują zatem pewność, że płacą za jakość. Kolejnym ważnym aspektem jest oszczędność czasu. Nie bez powodu z cateringu dietetycznego korzystają głównie mieszkańcy dużych miast. To ludzie zapracowani, którzy chcą odżywiać się zdrowo, ale niestety nie mają czasu na codzienne gotowanie. W takim przypadku dieta pudełkowa okazuje się być najlepszym rozwiązaniem. Bynajmniej nie wychodzi też drożej niż samodzielnie robione zakupy. Zwłaszcza jeżeli pod uwagę weźmie się zaoszczędzony czas, energię oraz to, że nadmiaru jedzenia wreszcie nie trzeba bezsensownie wyrzucać.