Po pierwsze: cebula! Ma właściwości bakteriobójcze, a syrop z tego warzywa pomógł nie jednej z naszych babć uporać się z przeziębieniem. Posiekaną cebulę trzeba zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce. Syrop z cebuli i czosnku pij kilka razy dziennie.
Po drugie: rumianek! Przygotuj z niego napar i pij jak najcieplejszy. Jeśli dodamy trochę miodu lub soku z malin, wzmocnimy jego działanie. Naparem można także płukać obolałe gardło.
Po trzecie: dzika róża! Owoce tej rośliny są bardzo bogate w witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne, w skutek czego działa wzmacniająco i wspomaga odporność. Syrop z dzikiej róży najlepiej dodawać do świeżo zaparzonej herbaty.
Po czwarte: malina! Sok i napar z dzikich malin działają napotnie oraz wzmacniająco. Warto je pić przy infekcjach, którym towarzyszy gorączka. Najkorzystniejsze będzie picie ciepłego naparu.
Po piąte: czarny bez! Kwiat tej rośliny obniża temperaturę oraz działa napotnie. Jeśli połączymy go z lipą lub rumiankiem, napar będzie niezastąpiony żadnym lekarstwem.