czwartek, kwiecień 18, 2024
piątek, 18 sierpień 2017 11:23

4 produkty, które poprawią pracę Twoich jelit

Jeżeli myślisz, że jelita odpowiadają jedynie za trawienie i wchłanianie spożywanych pokarmów, jesteś w wielkim błędzie. Ten niepozorny fragment przewodu pokarmowego pełni mnóstwo ważnych funkcji.

To w nim znajduje się największe skupisko komórek odpornościowych, to w nich dochodzi do wytwarzania niektórych witamin, a bytująca w ich świetle flora bakteryjna ma wpływ m.in. na nasz nastrój. Stosując odpowiednią dietę, możesz wspomóc ich pracę, a tym samym poprawić swoje zdrowie i samopoczucie.

Przedstawiamy 4 produkty spożywcze, które wykazują świetny wpływ na funkcjonowanie jelit. Jeżeli interesuje Cię ta tematyka, interesujące artykuły znajdziesz pod tym linkiem http://kalkulatorkalorii.net/blog

 

Kefir

Oczywiście ten naturalny, bez żadnych zbędnych dodatków. Kefir to jeden z najbardziej wartościowych produktów mleczarskich. Powstaje ze sfermentowanego mleka. Pochodzi z terenów kaukaskich, gdzie był produkowany już w czasach starożytnych.

Podczas jego wytwarzania stosowane są grzybki kefirowe, nazywane również grzybkami tybetańskimi. W rzeczywistości jest to zbiór mikroorganizmów -  bakterii i drożdży. To właśnie one mają dobroczynny wpływ na kondycję jelit. Uzupełniają ich mikroflorę, a przez to m.in. poprawiają pracę jelit i wzmacniają odporność.

Kefir to także dobre źródło pełnowartościowego białka, wapnia, witamin z grupy B oraz jodu. Zdecydowanie warto uwzględniać go w swojej diecie.

Otręby

Otręby powstają z przemiału zbóż. Właściwie traktowane są jako odpad. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się głównie wewnętrzną część ziarna. Zewnętrzna warstwa, czyli właśnie otręby, jest zazwyczaj usuwana. Tym samym wyrzucana zostaje najbardziej wartościowa część zboża. Dzięki temu produkt jest smaczniejszy, ale jego wartość odżywcza jest zdecydowanie niższa.

Największą zaletą otrębów jest bardzo wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Substancja ta działa niczym szczotka, która usuwa zalegające w jelitach resztki pokarmowe. Poprawia ukrwienie jelit, przyspiesza przechodzenie treści pokarmowej przez jelita i sprawia, że wypróżnienia są częstsze i niebolesne. Z tego powodu otręby polecane są szczególnie osobom z zaparciami. Z uwagi na wyraźne działanie można spożywać je jedynie w ograniczonych ilościach. Specjaliści zalecają zazwyczaj, aby nie przekraczać 2 łyżek dziennie.

Nasiona lnu

Len jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Mało kto pamięta, że jest to roślina oleista charakteryzująca się bardzo dużą zawartością kwasów Omega-3. Cenne oleje siemienia lnianego powlekają wrażliwą śluzówkę przewodu pokarmowego. Działają łagodząco i wspomagają jej regenerację. Właściwość ta wykorzystywana jest między innymi w nieżytach jelitowych i przy bólach żołądka.

Po len warto sięgać nie tylko w przypadku choroby. To bardzo wartościowy składnik diety, który można dodawać do różnych potraw mącznych, koktajlów czy nawet dań mielonych.

Kapusta kwaszona

To bardzo tani, a mimo to naprawdę wartościowy produkt. Kwaszenie jest naturalną metodą przetwarzania żywności, która pozytywnie wpływa na jej wartość odżywczą. Dobra kapusta kiszona nie powinna zawierać w składzie nic poza kapustą białą, solą i ewentualnie marchewką. Należy unikać produktów zawierających substancje dodatkowe (niektórzy producenci dodają do kapusty konserwanty!)

Dlaczego ten prosty składnik jest tak wartościowy? To przede wszystkim zasługa bakterii probiotycznych, które powstają w procesie fermentacji. Po drugie, kapusta to kolejne bardzo dobre źródło błonnika. Są to dwa czynniki mające kluczowy wpływ na pracę jelit.

Podczas kiszenia bakterie wytwarzają również witaminę C. Warto pamiętać o tym szczególnie w miesiącach zimowych, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony,

Prawidłowa praca jelit zależna jest przede wszystkim od sposobu odżywiania. Dieta powinna składać się z produktów wysokiej jakości, jak najmniej przetworzonych przez człowieka. Warto, aby była różnorodna i obfitowała w produkty roślinne, jak zboża, warzywa, owoce i nasiona roślin strączkowych. Nie może w niej również zabraknąć naturalnych probiotyków, które uzupełnią florę bakteryjną jelit.